Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Göteborg

E-mailadres Afdrukken

Gebouwd door Nederlanders

De haven van GöteborgGöteborg kreeg in het jaar 1621 stadsrechten van koning Gustav II Adolf, en werd opgebouwd door Hollandse en Duitse kolonisten. In het eerste stadsbestuur zaten dan ook maar liefst tien Hollanders, waaronder Pieter de Kemper, Jacob van Dijk en Abraham Cabeljau. De hoofdverkeerswegen in Göteborg bestonden naar hollands voorbeeld uit grachten, kanalen noemen de Zweden het, waarvan inmiddels de meeste gedempt zijn.

De stad is de belangrijkste haven en handelsstad van Zweden vanwege zijn gunstige ligging aan het Kattegat. De haven is praktisch het gehele jaar door ijsvrij en heeft scheepvaartverbindingen met het Oosten, Amerika, Afrika, Australië en West-Europa.

Göteborg is de zetel van een evangelische bisschop, heeft een universiteit en een technische hogeschool.

Spitsbelasting - Congestion Tax

Vanaf 1 januari 2015 betalen ook buitenlandse automobilisten spitsbelasting in Stockholm en Göteborg. Alle informatie over deze belasting vind je hier.

Göteborg Pass - de Göteborg Card

Göteborg PassDe kaart die je vrije toegang geeft tot het beste van Göteborg!

Göteborg Pass geeft je toegang tot een massa belevenissen!

Wil je je vermaken in het pretpark Liseberg, onze prachtige musea en bezienswaardigheden bekijken of winkelen en lekker eten? Dan is de Göteborg Pass een must. Je krijgt zelfs gratis parkeren en vrij reizen per openbaar vervoer op de koop toe.

Je kunt de Göteborg Pass kopen bij de toeristenbureaus en op vele andere adressen.

Toeristenbureaus in Göteborg

Naam / Adres Telefoon / Fax / Email / Homepage Opmerkingen

klart.se

Göteborg
Kungsportsplatsen 2
S-411 10 Göteborg
Sverige
T : 031 612500
E : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
H : http://www.goteborg.com/
Göteborg Nordstan
Nordstadstorget
S-411 05 Göteborg
Sverige
E : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
H : http://www.goteborg.com/

NB De telefoon- en faxnummers zijn genoteerd zoals U die in Zweden belt. Als U uit Nederland of België belt kiest U eerst 00 46 en daarna het getoonde nummer zonder de eerste 0.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.