Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte


Kopen

E-mailadres Afdrukken

Een eigen huis in Zweden ...

Rood met witte randen en het bos dichtbij. Misschien geel en gebouwd in 'herrgård'-stijl. Of meer funktioneel met strakke lijnen. Het kopen van een eigen huis is een belangrijke stap in het leven. Zowel gevoelsmatig en financiëel. Er staat veel op het spel en je moet veel weten om het goed te doen.

Één huis in Stockholm of 22 huizen in Hällefors – voor dezelfde prijs

Ieder jaar laat Fastighetsbyrån haar makelaars in verschillende plaatsen door het gehele land de waarde bepalen van een doorsneehuis - de Zwedenvilla. De waarde van het huis, met een woonoppervlakte van 140m2 en een perceeloppervlakte van 900 m2 en net buiten de stadskern gelegen, varieert enorm afhankelijk van waar het huis staat.

In Äppelviken in het westelijke deel van  Stockholm kost de Zwedenvilla SEK 8.250.000 (€ 753.287). Voor hetzelfde geld krijg je 22 vergelijkbare huizen in Hällefors in de provincie Västmanland.

Het duurste huis ligt in Äppelviken, een idyllisch voorstadje van Stockholm, met een prijs van SEK 8.250.000 (€ 753.287). Een vergelijkbaar huis in Hällefors kost slechts SEK 375.000 (€ 34.240). Het landelijk gemiddelde komt uit op SEK 2.218.287 (€ 202.546) en is daarmee iets lager dan vorig jaar.

“De verschillen tussen de duurste en de goedkoopste plaatsen  zijn de afgelopen jaren groter geworden, maar  sinds vorig jaar zijn de prijsveranderingen gering”, constateert Lars-Erik Nykvist, de directeur van Fastighetsbyrån.

“Het is verbazingwekkend hoe de prijzen van vergelijkbare huizen zo enorm kunnen verschillen. Voor hen die niet aan een bepaalde locatie gebonden zijn, maar dat zijn er niet zo veel, is het duidelijk dat niet allen het loon bepalend is voor de financiële situatie.

Terwijl de gemiddelde prijs van de Zwedenvilla sinds vorig jaar met slechts 3 procent gedaald is, is het aanbod enorm gestegen. Dat hangt, volgens Nykvist, vooral af van het feit dat men tegenwoordig eerst de huidige woning wil verkopen voordat men een nieuwe woning koopt.

Hier kost de Zwedenvilla het meest:

 1. Äppelviken, SEK 8.250.000 (€ 753.287).
 2. Djursholm, SEK 7.500.000 (€ 684.806).
 3. Lidingö, SEK 6.900.000 (€ 630.021).
 4. Danderyd, SEK 6.700.000 (€ 611.760).
 5. Enebyberg, SEK 6.300.000 (€ 575.237).

Hier kost de Zwedenvilla het minst:

 1. Hällefors, SEK 375.000 (€ 34.240).
 2. Töreboda, Älgarås, SEK 380.000 (€ 34.696).
 3. Ljusnarsberg, Kopparberg, SEK 390.000 (€ 35.609).
 4. Degerfors, Svartå, SEK 400.000 (€ 36.523).
 5. Torsby, Stöllet, SEK 400.000 (€ 36.523).

NB. De prijzen in € zijn gebaseerd op de middenkoers van 03-04-2020. Hierbij is € 1,00 gelijk aan SEK 10,95.

De aankoop

De makelaar (fastighetsmäklare)

De makelaar helpt de verkoper met het verkopen van het huis. Als koper kun je eisen dat de makelaar alles wat met het onroerend goed te maken heeft gecontroleerd heeft, zoals hypotheek, pandbrieven, leningen en servituten. De makelaar kan je ook helpen met een calculatie van wat het kost om in het huis te wonen en met het opstellen van het koopcontract.

De onderzoeksplicht van de koper (köparens undersökningsplikt)

Je koopt altijd een huis in de staat waar het zich in bevindt en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderzoek naar de staat van het huis. Je kunt naderhand niet klagen over fouten die je bij de koop had moeten ontdekken. Neem daarom goed de tijd bij het kopen van een huis. Inspecteer de zolder, de kelder en de grond onder het huis, ook al is daar soms moeilijk bij te komen. Kijk onder vloerbedekking, achter gordijnen, onderzoek de muren en het dak. Let vooral op vochtschade. Roep in geval van twijfel professionele hulp in. Een vakman kan proeven nemen of het huis inspekteren met een 'schimmel'-hond.

Keuring (besiktning)

Een keurmeester dient bouwkundig onderlegd te zijn en kan een onderzoek verrichten naar de fundering en zoeken naar schade, verborgen gebreken en constructiefouten. Hij kan ook vocht- en radonmetingen uitvoeren. Je krijgt altijd een schriftelijk rapport na de keuring. De keuring kost tussen de 2.500 en 7.000 SEK afhankelijk van de uitgebreidheid. Het is ook verstandig om te controleren of de keurmeester zelf verzekerd is. In dat geval ben je ook beschermd tegen eventuele fouten die de keurmeester gemist heeft. In de praktijk is het echter bijzonder moeilijk de keurmeester aansprakelijk te stellen. Jij als koper hebt altijd de eindverantwoordelijkheid. Laat de keuring altijd uitvoeren voordat je je handtekening onder het koopcontract plaatst.

Vast en los eigendom (Fast och lös egendom)

In de koop van onroerend goed is behalve de grond en de opstal(len) ook het zogenaamde vaste eigendom, zoals bijvoorbeeld wasmachine, koelkast en vaatwasser inbegrepen. Het losse eigendom, zoals bijv. meubels en grasmaaier, kan de verkoper meenemen. Wat vast eigendom inhoudt is bij de wet geregeld - al het andere is los eigendom. Maak een afspraak met de verkoper over wat je van het losse eigendom wilt overnemen.

Erfpacht (tomträtt)

Bij een huis met erfpacht is de gemeente eigenaar van de grond waarop het huis gebouwd is en dat betekent dat je huur betaalt voor deze grond. Deze huur mag je aftrekken onder het hoofdstuk Inkomsten uit kapitaal in je belastingaangifte. De hoogte van de huur kan variëren van enkele honderden kronen tot meer dan 20.000 SEK per jaar. Veel contracten worden na een aantal jaren herzien. Overtuig je bij de aankoop van het huis hoeveel jaar het huidige contract nog loopt.

De financiële aspecten ...

Woonlasten (Boendekostnad)

Laat vooraf een calculatie maken van de woonlasten, zodat je weet of je je het huis al dan niet kunt veroorloven.

Lening (Lån på fastigheten)

De verkoper kan een lening op het onroerend goed hebben afgesloten. In bepaalde gevallen kun je deze bestaande lening overnemen. Indien je de bestaande lening niet over kunt/wilt nemen dien je van de verkoper te eisen dat hij de bestaande lening afwikkelt.

Koopcontract (Köpecontract)

Nadat je hebt besloten het huis te kopen stellen de Verkoper en jij een koopcontract op. Dit is een bindende afspraak tussen beide partners waar je je niet zomaar uit terug kunt trekken. Mondelinge afspraken zijn niet geldig in onroerend goed transakties. Het contract dient door beide partners ondertekend te worden en dient o.a. de koopsom, het handgeld en de overdrachtsdatum te bevatten. Je kunt ook ontbindende voorwaarden laten opnemen voor het geval dat je bijv. de lening niet rond krijgt of dat er gebreken tijdens de keuring aan het licht komen. De verkoper kan o.a. als ontbindende voorwaarde op laten nemen dat hij eerst een andere woonruimte gevonden moet hebben.

Koopbrief (Köpebrev)

Als de gehele zaak is afgehandeld en de verkoper al zijn geld heeft ontvangen wordt dit bekrachtigd met een koopbrief. Dit is een verklaring dat aan alle eisen in het contract is voldaan. Als de koopbrief is ondertekend ben je volledig eigenaar van het huis. Voor de belasting bent je echter al eigenaar van het huis vanaf de dag dat het Koopcontract wordt ondertekend.

Eindafrekening (Likvidavräkning)

Op de dag van oplevering wordt een eindafrekening gemaakt. Daarin worden alle financiële aspecten vermeld, zoals de rente op leningen die nog door de verkoper zullen worden voldaan etc.

Pandbrieven (Pantbrev)

Om een lening te krijgen op het huis dien je meestal over één of meer pandbrieven op het onroerend goed te beschikken. Deze pandbrieven worden door Lantmäteriet (het Zweedse Kadaster) afgegeven. De kosten van een pandbrief zijn 2% van het bedrag vermeerderd met 375,- SEK administratiekosten (2010). Het is goed als er reeds eerder één of meer pandbrieven op het onroerend goed zijn afgegeven. In dat geval bespaar je je de bovengenoemde kosten. Je kunt navraag doen bij de makelaar.

Overdrachtsbelasting (Lagfart)

'Lagfart' is de officiële registratie van jou als nieuwe eigenaar van het huis. Je dient hiertoe een verzoek te richten aan het gerecht (Tingsrätten) nadat je het huis betaald hebt en de koopbrief ontvangen hebt. Lagfart kost nu (2010) 1,5% van de koopsom vermeerderd met 825,- SEK administratiekosten.

Verzekering, licht en water (Försäkring, el och vatten)

Na de ondertekening van de koopbrief draag je de volledige verantwoordelijkheid voor het huis. Op dat moment dient de onroerend goed verzekering dus in orde te zijn. Je dient er tevens voor te zorgen dat de electriciteits- en watermeter op de dag van oplevering afgelezen worden, zodat je niet voor de rekening van de vorige eigenaar opdraait.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.