Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Wonen & werken Persoonsnummer


Persoonsummer

E-mailadres Afdrukken

Ieder persoon die wordt ingeschreven in het bevolkingsregister in Zweden krijgt een uniek persoonsnummer. Iemand die ooit een persoonsnummer heeft gekregen behoudt dit de rest van zijn/haar leven. Dat houdt o.a. in dat het nummer niet verandert bij verhuizing naar of uit Zweden. Men krijgt uitsluitend een nieuw persoonsnummer na een geslachtsverandering.

Het persoonsnummer werd in 1947 ingevoerd als een nummer bestaand uit de geboortedatum (in de vorm jaar, maand, dag) en een geboortenummer van 3 cijfers. In 1967 werd het persoonsnummer uitgebreid met een controlecijfer aan het einde.

Een voorbeeld van een persoonsnummer is: 630824-3234.

De enige informatie die tegenwoordig uit het persoonsnummer af te leiden is, is de geboortedatum en het geslacht van een persoon.

Van personen geboren tussen 1947 en 1990 is ook vaak de provincie (län) waar zij geboren zijn af te leiden uit het geboortenummer, maar die informatie is niet erg betrouwbaar.

Controleer persoonsnummer

Hieronder kun je een persoonsnummer invoeren en controleren op geldigheid.

Persoonsnummer: 

Hoe is een persoonsnummer opgebouwd?

Geboortedatum

De geboortedatum wordt aangegeven met 6 cijfers (2 cijfers voor het jaartal, 2 voor de maand en 2 voor de dag). Iemand met 630824 als eerste 6 cijfers van het persoonsnummer is dus geboren op 24 augustus 1963.

Geboortenummer

Het geboortenummer bestaat uit 3 cijfers, waarbij het laatste cijfer oneven is voor mannen en even voor vrouwen. Tussen de geboortedatum en het geboortenummer wordt een streepje (-) geschreven. Als iemand ouder wordt dan 100 jaar dan wordt het streepje vervangen door een plus-teken (+).

Controlecijfer

Het controlecijfer wordt automatisch berekend aan de hand van de geboortedatum en het geboortenummer.

Bron: Skatteverket

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.