Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Wonen & werken Persoonsnummer


Persoonsummer

E-mailadres Afdrukken

Ieder persoon die wordt ingeschreven in het bevolkingsregister in Zweden krijgt een uniek persoonsnummer. Iemand die ooit een persoonsnummer heeft gekregen behoudt dit de rest van zijn/haar leven. Dat houdt o.a. in dat het nummer niet verandert bij verhuizing naar of uit Zweden. Men krijgt uitsluitend een nieuw persoonsnummer na een geslachtsverandering.

Het persoonsnummer werd in 1947 ingevoerd als een nummer bestaand uit de geboortedatum (in de vorm jaar, maand, dag) en een geboortenummer van 3 cijfers. In 1967 werd het persoonsnummer uitgebreid met een controlecijfer aan het einde.

Een voorbeeld van een persoonsnummer is: 630824-3234.

De enige informatie die tegenwoordig uit het persoonsnummer af te leiden is, is de geboortedatum en het geslacht van een persoon.

Van personen geboren tussen 1947 en 1990 is ook vaak de provincie (län) waar zij geboren zijn af te leiden uit het geboortenummer, maar die informatie is niet erg betrouwbaar.

Controleer persoonsnummer

Hieronder kun je een persoonsnummer invoeren en controleren op geldigheid.

Persoonsnummer: 

Hoe is een persoonsnummer opgebouwd?

Geboortedatum

De geboortedatum wordt aangegeven met 6 cijfers (2 cijfers voor het jaartal, 2 voor de maand en 2 voor de dag). Iemand met 630824 als eerste 6 cijfers van het persoonsnummer is dus geboren op 24 augustus 1963.

Geboortenummer

Het geboortenummer bestaat uit 3 cijfers, waarbij het laatste cijfer oneven is voor mannen en even voor vrouwen. Tussen de geboortedatum en het geboortenummer wordt een streepje (-) geschreven. Als iemand ouder wordt dan 100 jaar dan wordt het streepje vervangen door een plus-teken (+).

Controlecijfer

Het controlecijfer wordt automatisch berekend aan de hand van de geboortedatum en het geboortenummer.

Bron: Skatteverket

 

Nieuwsflits

25-06-2014 - STOCKHOLM - Een jochie van zeven heeft de Zweedse staat aangeklaagd omdat hij zijn vader niet vaak genoeg mag zien. Pa zit in de bak wegens 'drugsdelicten' en de kleine mag niet op regelmatige basis op bezoek in de bajes. Om de rechtszaak tegen Zweden op te starten, moest het ventje wel 10 cent van zijn zakgeld afstaan aan advocaat Stig Barrdahl.