Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Zondag, 6 juni

E-mailadres Afdrukken

Vanmorgen worden wij om half acht gewekt door de wekker op de telefoon. Wij hebben heerlijk geslapen en zijn weer helemaal als nieuw. Na een lekkere douche gelijk maar de motorkleding aan en de bagage weer in de koffers gedaan. Om tien voor 9 schuiven we aan in de ontbijtruimte voor een heerlijk ontbijt met warme broodjes met alle mogelijke soorten heerlijk beleg.

Schwebefähre Osten

Vastsjorren van de motoren aan boord

Om half tien nemen wij afscheid van de familie Breitner en vertrekken wij richting Kiel – een ritje van ongeveer 180 kilometer. Wij zoeken eerst maar even een tankstation op, want  de motor van Joyce heeft benzine nodig. Om 11 uur hebben wij geboekt voor Schwebefähre Oste, een zwevend veer. Door het slechte wegdek, vanwege de strenge winter, zitten er hier en daar enorme gaten in de weg en mag er niet harder gereden worden dan 30 kilometer per uur. Dat heeft tot resultaat dat wij om 2 minuten over 11 voor de slagboom staan van het veer dat net naar de overkant vertrekt. Een medewerker van het veer vraagt ons of wij naar de overkant moeten. Op ons bevestigend antwoord roept hij gewoon het veer even terug en kunnen wij alsnog aan boord. De overtocht is leuk, maar ook niet meer dan dat. De kreet “Jetzt geht’s los” van Joyce tegen de veerman komt niet helemaal over.

Kort na deze overtocht komen wij bij het veer Wischhafen-Glückstadt. We sluiten netjes aan in de rij met auto’s. Vlak voordat het laden van de veerboot begon zei een Duitse dame dat motorfietsen voorrang hadden en reden wij alsnog de lange rij auto’s voorbij en konden meteen aan boord. De overtocht over de Elbe, die hier erg breed is, duurt wat langer dan wij dachten.

Eenmaal aan de overkant is het nog maar 90 kilometer naar Kiel onze eindbestemming voor vandaag. Het is ondertussen met 26 graden serieus warm geworden. In het stadje Itzehoe stoppen we even voor een heerlijke vruchtensorbet en een lekker kopje cappuccino.

Klokslag 3 uur rijden wij de terminal van Stena Line in Kiel binnen. Het aan boord gaan begint pas om 5 uur en tijdens het wachten maken we eerst een gezellig praatje met een Nederlands stel uit Leiden en later met twee Nederlandse stellen die per motor op vakantie zijn naar Noorwegen. Deze ervaren veerbootgangers helpen ons bij het vastsjorren van de motoren aan boord. Dat is nog een hele wetenschap, want je wilt natuurlijk niet dat de motor morgenochtend gekapseisd is. De motor gaat in de eerste versnelling op de zijstandaard en wordt met een stevige spanband over het zadel aan de vloer verankerd.

We drinken eerst nog even wat en kletsen wat met een stel Nederlanders die het reisbureau een reis naar Noorwegen hebben laten uitstippelen voor ze. Als de man hoort dat wij naar Zweden gaan vraagt  hij “Waarom nemen jullie dan niet de boot rechtsreeks naar Zweden?”. Wij hebben de man even uitgelegd dat Göteborg behoorlijk in Zweden ligt en dat hij morgenochtend het beste de E6 richting Oslo kan nemen als hij tenminste naar Noorwegen wil.

Daarna gaan we lekker even wat eten. Joyce neemt de Svenska Köttbullar en Jan blijft nog even in Duitse sferen met een lekkere schnitzel. Gelukkig hebben wij Sonja Bakker thuis gelaten. Kopje koffie, zo noemden ze het slootwater tenminste,  toe en daarna nog even shoppen in de winkels aan boord. Ondertussen roept de Zweedse kapitein om dat we tijdens de overtocht “Kanonväder” (heel erg verschrikkelijk goed weer) hebben, maar dat de verwachting voor morgen een stuk minder is. Bewolkt met af en toe een bui en slechts 16 graden. We zien het wel. We vertrekken weer redelijk op tijd naar onze kooi, want morgen staat er weer een enerverend dagje op het programma.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.