Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Dinsdag, 8 juni

E-mailadres Afdrukken

Vanochtend staan wij om half 8 weer helemaal uitgerust op. Gewoon het gebruikelijk ritueel voor wij om 10 voor 9 aanschuiven aan het ontbijt. Alle bagage zit dan alweer op motoren en wij eten rustig een broodje en drinken onze koffie en thee.

Aan de tafels om ons heen zitten een Noor en een Amerikaans echtpaar waarvan de man zijn ‘roots’ in Håverud heeft liggen. We kletsen gezellig wat af en voor wij het weten is het kwart voor tien en gaan we eindelijk onderweg.

Het eerste stukje volgen we de Brudfjällsvägen – de leukste weg van Zweden. Er zijn natuurlijk veel wegen waarvoor dit geclaimd wordt, maar dit moet inderdaad de leukste zijn. Ruim 30 kilometer lang alleen maar bochtjes draaien en heuveltje op en heuveltje af. Het langste ‘rechte stuk’ is slechts 70 meter lang. Een absolute aanrader!

Ons onderkomen

Jan en de motoren

In de buurt van Koppom komen wij op wegen terecht waar je als motorrijder (of je moet een fanatiek motocrosser zijn) liever niet komt. Na 10 kilometer ellende waarin we van de ene grindbak naar de andere grindbak sukkelen zonder enig zicht op verbetering besluiten wij op onze schreden terug te keren en een meer begaanbare route te kiezen. Jammer van de verloren tijd, maar we komen liever aan zonder brokken.

We zijn aan een bakkie koffie en een broodje toe, maar dat valt nog niet mee in de streek waar we rijden. Alles wat er in de wijde omtrek te krijgen is is een zakje Wienerbröd (aanvankelijk over de datum, maar we vinden gelukkig nog een zakje dat wel voor menselijke consumptie geschikt is) en twee flesjes mineraalwater.

Wij rijden verder richting Höje en doen nog even wat boodschappen in Munkfors voor vanavond. Om ongeveer kwart over 3 komen we aan in Höje, pakken de motoren uit en gaan eerst maar eens even lekker onderuit hangen met een hapje en een drankje. Het is heerlijk om weer in ‘ons’ huisje te zijn.

Morgen is er weer een dag …

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.