Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Zaterdag, 12 juni

E-mailadres Afdrukken

Het heeft hier de afgelopen nacht verschrikkelijk geregend en de weersverwachting voor vandaag belooft slechts een kleine verbetering. Geen motorweer dus.

We besluiten vandaag te voet naar Munkfors te gaan en vandaar met de bus weer terug naar Höje. De kortste route naar Munkfors is 8 kilometer via de Kalrälvsbanan, maar Jan heeft een leukere route op het oog aan de ander kant van de rivier die slechts 1 á 2 kilometer langer lijkt.

Om kwart over 11 vertrekken wij met redelijk weer voor onze wandeling naar Munkfors. Na 2 kilometer komen wij in Västra Skymnäs en daar staat een bordje Munkerud (dus geen Munkfors) 11 kilometer. We gaan vrolijk die kant op in de wetenschap dat Munkerud ongeveer 2 kilometer voorbij Munkfors ligt.

Inmiddels begint het te miezeren. We lopen lekker door en komen al snel tot de conclusie dat wij toch via Munkerud naar Munkfors moeten, want de bruggen over de Klarälven zijn niet al te dik gezaaid. Inmiddels regent het serieus door. Geen probleem, want de Goretex jasjes houden het uitstekend. Na ruim 15 kilometer komen wij om kwart over twee aan in het centrum van Munkfors.

Daar komen wij tot de conclusie dat de bus pas om kwart over zes gaat. Vier uur wachten vinden wij wat extreem lang. We gaan eerst maar even wat eten bij Far Inn 62. Joyce gaat voor typisch Zweeds en kiest voor een Lasagne, Jan gaat voor de Rödspätta med räkor – een lekker plaatselijk visje gevuld met garnalen. Wij vragen aan de serveerster of het mogelijk is van Munkfors een taxi te nemen naar Höje. Helaas, het taxibedrijf is 2 á 3 jaar gelden ten onder gegaan door gebrek aan klandizie.

We besluiten dat wij dan het laatste stukje naar huis ook maar te voet moeten afleggen. We vertrekken om kwart  over 3 uit Munkfors  en arriveren, zoals dat heet moe maar voldaan, om kwart voor vijf na 23 kilometer in ons huisje.

Eenmaal thuis belt Joyce even naar NL om te horen of de honden het een beetje naar hun zin hebben. Volgens Jani, de pensionhoudster, gaat het helemaal goed met de honden, eten ze goed en gaan ze lekker met de andere honden om. Dat is een hele geruststelling voor ons.

Vanavond gaan we lekker onderuit op de bank met de vermoeide benen omhoog voor de televisie hangen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.