Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Maandag, 14 juni

E-mailadres Afdrukken

Vanochtend ziet het weer er een stuk beter uit dan gisteren. Na een lekker ontbijtje vertrekken wij om een uur of half 10 voor een rondje Värmland langs een paar toeristische trekpleisters. Onze eerste stop maken wij bij Mårbacka, het huis van Selma Lagerlöf. Zij is in Nederland vooral bekend door haar boek Niels Holgersons wonderbaarlijke reis door Zweden, maar in Zweden meer door haar streekromans. We drinken een lekker  kopje koffie en kopen wat souvenirs.

Mårbacka

Pauze op Tossebergsklätten

Hierna zetten wij koers richting Sunne en zoeken daar even een geldautomaat om de Zweedse Kronen weer op peil te brengen.  Een kilometer of 15 voorbij Sunne komen wij bij Tossebergsklätten, een flinke berg voor Värmlands begrippen. Boven op de top staat een restaurant met een uitkijktoren. De weg naar boven is erg smal en kronkelig, maar perfect nieuw geasfalteerd. Plaatselijk is de stijging (en op de terugweg de daling) ruim 20 procent. Mijn eigen Valentina Joycie volgt als een schaduw en daar ben ik best wel trots op. Op de top genieten wij van het magnifieke uitzicht en nemen we een lekker ijsje. De afdaling biedt mooiere, wijdsere uitzichten dan de beklimming van Tossebergsklätten.

Via Torbsy bereiken we het gehuchtje Hole. Hier willen we een elanden- en alpacafarm bezoeken. We hebben de laatste rondleiding van de dag gemist, maar in een weitje aan de weg staan drie alpaca’s. Dat zijn hele grappige beestjes om te zien.

Vanaf Hole rijden wij weer richting huis. We doen nog even wat boodschappen in Munkfors. Thuis gekomen komen wij erachter dat Nederland met 2-0 van Denemarken heeft gewonnen. We kijken vanavond wel even een samenvatting op een van de zenders die we hier kunnen ontvangen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.