Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Dinsdag, 15 juni

E-mailadres Afdrukken

Na de geweldige rit van gisteren staat er vandaag weer een mooie rit door de omgeving op het programma. Om een uur of tien vertrekken wij in noordelijke richting over weg 62. In Råda stoppen wij even om te tanken en om de bandenspanning te controleren.

Dick IJlstra in Petteråsens Cafetaria Onderhoud motor van Joyce

We volgen de weg langs de rivier Klarälven. Onderweg steekt er ineens een ree over. Het wordt geen moment echt spannend, maar zorgt er toch voor dat we de rest van de route alerter zijn.  In het  plaatsje Stöllet doen we even een bakkie bij restaurant Värmlandsporten. Tijdens de koffie raken wij in gesprek met twee Nederlandse stellen uit Enschede die per motor onderweg naar de Noordkaap zijn. Dat is een retourtje van 8 á 9.000 kilometer en dat is ons wat te gortig.

Na de koffie draaien wij de E45 richting Torsby op. Al snel komen wij in het plaatsje Fensbol. Daar zijn Dick en Annigje IJlstra gestart met Petteråsen Cafetaria. Zij hebben een prachtige zaak die geheel in de stijl van een American Diner uit de 60’s is ingericht.  Je verwacht er elk ogenblik een roze Cadillac met een stel vetkuiven voor de deur.  We overhandigen het cadeautje dat wij van Theo Wijker voor Dick hebben meegekregen en maken natuurlijk even wat bewijsfoto’s. Wij kletsen lekker met Dirk en Annigje en laten ons ondertussen enkele typisch Zweedse gerechten als “brödje frikåndel” en “brödje vån döbben kröket” heerlijk smaken. Als we in de buurt zijn gaan wij zeker nog eens langs.

Van Fensbol rijden wij via Torsby, Gräsmark en Sunne naar Munkfors. Daar kopen wij even batterijen voor de camera, want de oplader en accu’s die wij bij ons hebben lijken het niet te doen. Om een uur of half vijf rijden wij ‘ons erf’ weer op.

Na het omkleden wordt nog even de ketting van de motor van Joyce gecontroleerd en een heel klein beetje gespannen. Het vet zit er nog lekker dik op en smeren is dus nog niet nodig.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.