Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Vrijdag, 25 juni

E-mailadres Afdrukken

Vanochtend staan wij bijtijds weer op. Het is maar een kort ritje vandaag van ongeveer 160 kilometer,maar de boot van Kiel naar Göteborg wacht niet en het is dus zaak om op tijd te zijn. We zitten om 9 uur aan het ontbijt in Edsleskogs Wärdshus  en vertrekken om half 10. Dat veroorzaakt een oploop, want de hoteleigenaar, een Nederlands echtpaar en een Zweeds echtpaar willen allemaal zien hoe dat Nederlandse stel op die grote motoren vertrekt.

Joyce doet een Sudoku en Jan werkt dit blog bij ...

Uitzicht vanaf het bovendek ...

Het eerste stuk rijden wij binnendoor over een fantastisch weggetje bij Fengtersfors. Het lijkt allemaal een beetje op de Brudfjallsvägen, maar is wat korter. De fun factor is ook hier hoog. Hierna komen we al snel op de E45 terecht die ons verder zal voeren naar Göteborg.

Het plan is om in Trollhättan bij Bike Trollhättan een koffiestop te doen, maar die is helaas vandaag en morgen dicht vanwege  Midsommarafton. De koffie laat even op zich wachten tot een wegrestaurant bij Lilla Edet. Na de koffie vertrekken wij voor de laatste 50 kilometer op Zweeds grondgebied.

Heel Zweden is vandaag uitgestorven vanwege Midsommarafton. Er is geen winkel open. Daardoor zijn wij al om een uur of 1 bij de Stena terminal in Göteborg. Het inchecken begint pas om 15.00 uur maar wij vermaken ons prima. We praten eerst een tijdje met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur uit Drente die voornamelijk op Noorwegen rijdt.  Daarna stopt er achter onze motoren een Nederlands stel uit het Westland op een Honda Pan European en dat levert natuurlijk gespreksstof genoeg op. Voor we het weten is het 15.00 uur en rijden we aan boord. We sjorren de motoren goed vast en volgens iemand van het personeel  kan de boot drie keer over de kop slaan en staan de motoren nog steeds precies zoals ze stonden.

Eenmaal in de hut trekken wij snel onze motorplunje uit en gaan wij in een van de restaurantjes aan boord iets te drinken halen. Een lekkere “BaCo” voor Joyce en een “Stor Stark” voor Jan. We ontdekken een heerlijk plekje op een van de bovenste dekken met uitzicht naar voren en genieten van het uitzicht terwijl het schip Göteborgs Skärgård uitvaart naar open zee. Het blijft toch een mooi gezicht al die eilandjes die soms niet meer zijn dan een rots van 10 bij 10 meter met een klein zomerhuisje erop.

We maken nog even een rondje door het winkelcentrum, drinken nog wat en zoeken daarna onze hut op, want morgen staat er weer een lange rit van 270 kilometer op de planning tot Leer in Duitsland, vlak voor de Nederlandse grens.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.