Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Eten en drinken The Swedish Chef


Swedish Chef

E-mailadres Afdrukken

The Swedish ChefDe 'Swedish Chef' is een Muppet, een personage uit The Muppet Show. Het personage is naamloos maar wordt altijd met de naam 'Swedish Chef' ("Zweedse chef-kok") aangeduid. Zijn recepten zijn altijd apart en meestal niet eetbaar. De pop werd door Jim Henson (mondbewegingen en stem) en Frank Oz (handen) tegelijkertijd bediend.

De scènes van de Zweedse kok zijn een parodie op kookprogramma's op televisie. Hij draagt een witte koksmuts en heeft opvallend borstelige wenkbrauwen die zijn ogen verbergen. Het is één van de weinige Muppets waar de handen van de poppenspeler te zien zijn. De handen dienen immers als handen van de pop en vergemakkelijken het bedienen van het keukengereedschap. De armen van de poppenspeler gaan hier bij de elleboog naar binnen.

Aan het begin van bijna iedere sketch zingt de Zweedse kok steevast hetzelfde liedje, waarbij hij onder de kreet "bork-bork-bork" zijn gereedschap achter zich neergooit, steevast potjes en pannetjes van de stellingen gooiend. Het liedje wordt gezongen in een imitatie-Zweeds en klinkt ongeveer als volgt:

Heudebiskideu
Burdeheudebiskideu
Wee-deu behurdiwurkbeu
Bork-bork-bork!

Na het lied gaat de chef verder met zijn half-verstaanbare taaltje waarin de Zweedse klanken geparodieerd worden. Tussen zijn commentaar door is af en toe een Engels woord begrijpbaar, zodat de kijker de sketch kan volgen.

De recepten die de kok bereidt zijn meestal ongewone culinaire recepten en vaak worden woordspelingen gebruikt. Enkele voorbeelden:

  • Bij het recept "chicken in the basket" (kip in het mandje) wordt een kip eerst door een basketbalnet gegooid, waarna zij in de pan belandt.
  • Voor de "chocolate mousse" (chocolademousse) gaat hij op zoek naar een eland (Engels: "moose"). Zie filmfragment hieronder.

Op het einde loopt de sketch meestal uit op slapstick, waar alles in het honderd loopt of het keukengerei en de recepten zich tegen de chef keren.

Er gaan geruchten dat de Zweedse kok Lars "Kuprik" Bäckman model heeft gestaan voor de 'Swedish Chef' toen hij in 1968 tijdens een ochtendshow op TV last kreeg van plankenkoorts en verder alleen nog maar onbegrijpelijke geluiden kon uitbrengen. Dat verhaal wordt ontkend door Jerry Juhl, een van de schrijvers van de Muppetshow.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.