Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Feestdagen


Feestdagen

E-mailadres Afdrukken

Kalender

Voor het jaar 2020 gelden de volgende data voor de feestdagen in Zweden. Enkele specifiek Zweedse feesten worden wat verder toegelicht. De feestdagen gemerkt met een '*' vallen elk jaar op een andere datum. De rode dagen zijn officiële feestdagen. Op die dagen zijn winkels en bedrijven vaak de gehele dag gesloten.

DatumNederlandse benamingZweedse benaming
01-01NieuwjaarsdagNyårsdagen
06-01DriekoningenTrettondedag Jul
13-01OnbekendTjugondedag Jul
25-02 *VetdinsdagFettisdagen
25-03WafeldagVåffeldagen
09-04 *Witte DonderdagSkärtorsdagen
10-04 *Goede vrijdagLångfredagen
12-04 *1e PaasdagPåskdagen
13-04 *2e PaasdagAnnandag Påsk
30-04WalpurgisnachtValborgsmässoafton
01-05Dag van de arbeidFörsta Maj
21-05 *HemelvaartsdagKristi Himmelfärds dag
31-05 *MoederdagMors dag
31-05 *1e PinksterdagPingstdagen
01-06 *2e PinksterdagAnnandag Pingst
06-06Dag van de Zweedse vlagSveriges nationaldag & svenska flaggans dag
19-06 *MidzomeravondMidsommarafton
20-06 *MidzomerdagMidsommaren
31-10 *AllerheiligenAlla Helgons dag
08-11 *VaderdagFars dag
13-12Sint LuciaLuciadagen
25-121e KerstdagJuldagen
26-122e KerstdagAnnandag Jul

Bijzondere feestdagen

In Zweden heeft men een aantal feestdagen die bij ons niet of nauwelijks bekend zijn.

Tjugondedag Jul

Tjugondedag KnutTjugondedag jul of Tjugondag Knut valt altijd op 13 januari, 20 dagen na de Kerst, en wordt in Zweden, Finland en delen van Noorwegen beschouwd als de laatste dag van de kerstperiode. In andere delen van de wereld wordt Driekoningen op 6 januari als laatste dag van de kerstperiode beschouwd.

De benaming Tjugondag Knut is ontstaan omdat 13 januari traditioneel de naamsdag van Knut is. In onder andere Fryksdalen in Värmland bestaat de traditie dat kinderen op deze dag verkleed als "Knutgubbar" langs de huizen gaan en snoep ophalen.

Fettisdagen

FettisdagenFettisdagen (spreek uit Fett-tisdagen), is de laatste dag voor het begin van het christelijke vasten. Dit is de aanleiding geweest voor de traditie om op deze dag fastlags- of fettisdagsbullar, met slagroom gevulde bollen, te eten. Omdat deze bollen gemaakt zijn van wit meel wordt deze dag ook wel eens Witte Dinsdag genoemd.

Leuk om te weten is dat dinsdag in het frans 'Mardi' is en vet 'Gras'. Dat duidt erop dat het Mardi Gras, een bekend carnaval in New Orleans, en Fettisdagen in Zweden dezelfde oorsprong hebben. In Finland wordt Fettisdagen Vastendinsdag genoemd.

Våffeldagen

Våffeldagen valt elk jaar op 25 maart en is in Nederland en België bekend als Maria Boodschap, de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria. De huidige naam is een verbastering van Vårfrudagen, waarbij Vårfru verwijst naar Vår Fru, als aanduiding voor de Maagd Maria. Het woord Våffel betekent echter wafel en om die reden eten de Zweden tegenwoordig op 25 maart wafels met jam en slagroom.

Valborgsmässoafton

ValborgsmässoaftonElk jaar op 30 april wordt in Zweden de terugkeer van de lente gevierd. Dit feest wordt in Nederland Walpurgisnacht genoemd.

Overal in Zweden worden enorme vuren aangelegd. De bevolking verzamelt zich bij deze vuren en er worden gedichten voorgedragen en oude Zweedse liederen gezongen. Vaak steekt men ook vuurwerk af. De 30e april was vroeger een bijzondere dag voor de boeren. Op 1 mei ging het vee altijd voor het eerst naar buiten. Tot en met 30 april werd er dan gewerkt om alle hekken en heggen rondom de weiden in orde te brengen. 's Avonds werd er dan een groot vreugdevuur ontstoken. Het vuurwerk diende om kwade geesten terug het bos in te jagen, zodat het vee veilig in de weiden kon staan.

Het feest is genoemd naar de Heilige Valborg. Zij was een Angelsaksische prinses, uit de 8e eeuw, die kloosterzuster werd. Later vertrok zij, met haar broers, naar Duitsland. Hier is zij later als abdis van het klooster van Zwaben overleden.

Midsommarafton / Midsommaren

Midsommarafton / MidsommarenDe eerste vrijdag op of na 19 juni wordt Midsommarafton gevierd en de zaterdag daarna Midsommar. Met dit feest wordt de komst van de zomer gevierd. De oorsprong van dit feest is het heidense zonnewendefeest.

Overal in het land wordt op Midsommarafton feest gevierd. Hierbij wordt de meiboom opgezet. Dit is een lange paal met een driehoek en twee ringen in top. Het geheel wordt versierd met bladeren, bloemen, linten en kransen. De hele bevolking danst en zingt rond de meiboom. Traditioneel eet men op deze dag de eerste nieuwe aardappelen van het jaar, gekookt met een beetje dille. Daarbij serveert men gemarineerde haring met zure room en bieslook.

Luciadagen

LuciadagenElk jaar op de 13e december wordt het Luciafeest gevierd. Zoals de meeste, typisch Zweedse, feesten staat ook dit feest in het teken van het wisselen der seizoenen.

Het feest wordt gevierd in de familiekring, op scholen, kantoren, fabrieken, ziekenhuizen, bejaardenhuizen, etc.

Een daartoe uitverkoren meisje draagt een lange witte jurk met rode sjerp en op het hoofd heeft zij een krans met brandende kaarsjes. Zij loopt vooraan in een stoet met andere meisjes en jongens ('gossar'). Hierbij zingt men het Lucia-lied, waarin wordt gezongen over de terugkeer van het licht na de donkerste dagen van het jaar.

De laatste jaren hebben de media zich ook op dit feest gestort. Iedere stad en ieder dorp van enige betekenis heeft wel een 'Lucia van het jaar'. Elk jaar wordt om 06.00 uur direkt de intocht van Lucia in Stockholm uitgezonden op de televisie.

Het feest dankt zijn naam aan de Heilige Lucia die in 304 in Syracuse op Sicilië de marteldood stierf. Volgens een oude legende is Lucia, rond 1200, verschenen aan de oevers van het Vänern-meer met een schip vol voedsel voor de nood lijdende bevolking.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.