Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


De eland (alces alces)

E-mailadres Afdrukken

Grootte

De eland (alces alces)De eland bereikt maximaal een schouderhoogte van 2 meter en 40 centimeter en een lengte van 3 meter. Het maximale gewicht van een eland is ongeveer 800 kilogram. De mannetjes zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes.

De mannetjes dragen een groot gewei. Het gewei heeft een maximale spanwijdte van 2 meter, weegt tot ongeveer 20 kilogram en heeft tot maiximaal 20 korte takken per stang.

Voeding

Het voedsel bestaat voornamelijk uit twijgen, knoppen en bladeren. Daarnaast wordt er door de eland ook gras, kruiden en zelfs waterplanten gegeten. In de winter neemt de eland vaak vanwege voedselgebrek zijn toevlucht tot het eten van boomschors.

Voortplanting

Eland kiest geslacht kalfStieren zijn polygaam, maar vormen geen bronstroedels van wijfjes, zoals bijv. edelherten dat doen. De mannetjes zoeken de bronstige vrouwtjes op en verlaten deze voor anderen als zij niet meer tot paring bereid zijn. De draagtijd beloopt ongeveer 8 maanden. Tweelingen komen vrij regelmatig voor, ook een enkele maal drielingen.

Territorium en aktiviteit

De eland is een bewoner van het bos, maar schuwt niet zich erbuiten te vertonen. In veel streken is een proces van expansie aan de gang en worden de dieren soms midden in stedelijke gebieden aangetroffen. Elanden leven zelden in kuddes. In de winter vindt men wel kleine groepen, meestal families (vaak onder leiding van een oude koe). Als regel leven elanden echter solitair.

Vanouds is de eland een geliefd jachtobject geweest, ook al omdat de bestanden omwille van de bosbouw strikt onder controle gehouden moeten worden. De belangrijkste natuurlijke vijand is de wolf.

Verspreidingsgebied in Scandinavië

De eland komt voor in vrijwel geheel Zuid en Midden Scandinavië.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.