Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


De lynx (lynx lynx)

E-mailadres Afdrukken

Grootte

De lynx (lynx lynx)De mannetjeslynx is vaak zwaarder dan de vrouwtjeslynx. In Scandinavië weegt een mannetje 18-25 kilogram, terwijl een vrouwtje 14-20 kilogram weegt. De lengte van het puntje van de neus tot het begin van de staart is ongeveer 1 meter. Daar komt nog 10-25 centimeter bij voor de staart. De schouderhoogte van een lynx ligt ongeveer op 60-75 centimeter

Voeding

In Zweden bestaat het hoofdmenu van de lynx uit kleinere hoefdieren. In de noordelijke delen van het land zijn dit meestal rendieren en in de zuidelijke delen zijn dit meestal reeën. Als volgende op de lijst van prooidieren staan hazen en grotere vogels. In Zweden vormen de ree of het rendier en de haas en de vogels 90% van het voedsel van de lynx. Heel af en toe eet de lynx ook knaagdieren en kleinere roofdieren (rode vos, marter, wezel en otter). Soms vergrijpt de lynx zich ook aan boerderijdieren zoals schapen. Zij eten uiterst zelden dieren die zij niet zelf gedood hebben. Een volwassen lynx eet per dag ongeveer 1-2 kilogram vlees en doodt 30-50 reeën per jaar.

Voortplanting

In Midden Zweden nadert de paartijd haar hoogtepunt van half maart tot begin april. In Noord Zweden ligt dit een paar weken later. In mei of juni, ongeveer 70 dagen na de paring, worden er 1-4 jongen geboren in een eenvoudig nest onder bijvoorbeeld een omgevallen boomstam of tussen een aantal rotsblokken. De moeder laat de jongen langere tijd alleen als zij op jacht gaat. De jongen blijven bij de moeder tot zij bij het begin van de volgende paartijd door haar verstoten worden. Lynxen worden in hun tweede levensjaar geslachtsrijp.

Territorium en aktiviteit

PootafdrukkenVolwassen lynxen leven solitair. De paartijd en de tijd dat de moeder haar jongen opvoedt zijn de enige momenten in het leven van de lynx waarin zij met andere lynxen omgaan. In Midden Zweden heeft een vrouwtje een territorium van ongeveer 300 km², terwijl een mannetje vaak een dubbel zo groot gebied als territorium heeft. In de berggebieden in het noorden van Zweden heeft een mannetje soms wel een territorium van 1.000 km², omdat er in die streken minder prooi te vinden is. Het is niet helemaal duidelijk in hoeverre lynxen hun territorium verdedigen in Scandinavië. Het is bekend dat het territorium van een mannetje verschillende territoria van vrouwtjes kan overlappen en dat de territoria van vrouwtjes die van andere vrouwtjes kunnen overlappen. De lynx is 's nachts het meest aktief. 's Nachts rust de lynx regelmatig even, maar slapen doet de lynx voornamelijk overdag.

Verspreidingsgebied in Scandinavië

Naar schatting zijn er ongeveer 2.000 lynxen in Scandinavië, waarvan ruim 1.500 in Zweden. Het verspreidingsgebied beslaat het grootste deel van Zweden, behalve de eilanden Öland en Gotland en de meest zuidelijke delen van het land. De grootste dichtheid (meer dan 1 lynx per 100 km²) vindt men in Midden Zweden van Örebro en Värmlands län in het zuiden tot Västernorrlands en Jämtlands län in het noorden. De 500-700 lynxen in Noorwegen zijn over grote delen van het land verspreid. Een vermindering van de voortplanting is de laatste vijf jaar geconstateerd in het noordelijk verspreidingsgebied met voornamelijk rendieren als prooidieren, terwijl een verhoging van de voortplanting is geconstateerd in het zuidelijk verspreidingsgebied met voornamelijk reeën als prooidieren.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.