Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Wolf (Canis lupus)

E-mailadres Afdrukken

Grootte

De wolf (canis lupus)De mannetjeswolf weegt in Scandinavië 45-55 kilogram. De vrouwtjes zijn iets kleiner en wegen 35-45 kilogram. De schouderhoogte van een volwassen wolf is 65-85 centimeter. De lengte, van het puntje van de neus tot het puntje van de staart is 140-200 cm, waarbij de staart 30-35 centimeter lang is.

Voeding

De wolf heeft een grote variatie in zijn menu. Alles vanaf grote elanden tot kleine muizen staat op zijn menu. Een studie naar twee groepen wolven in Midden Zweden heeft aangetoond dat eland 86-98% van de voeding van wolven uitmaakt. Maar ook reeën, bevers, vogels, dassen en bessen zijn op het menu te vinden. Onderzoek op een groep van 6 wolven liet zien dat deze groep ongeveer elke vierde dag een eland doodde en dat 76% van de slachtoffers elandkalveren waren.

Voortplanting

De paring vindt plaats in februari-maart en 63 dagen later worden er gemiddeld 4-6 welpen geboren. De moeder blijft de eerste 3-4 weken bij haar jongen, terwijl de overige wolven in de groep haar van voedsel komen voorzien. Als de welpen het nest kunnen verlaten helpt de gehele groep mee bij de opvoeding. In september gaan de welpen voor het eerst mee op jacht in het territorium. De wolf wordt op 2-jarige leeftijd geslachtsrijp. Sommigen blijven bij de groep en anderen trekken naar andere groepen.

Territorium en aktiviteit

PootafdrukkenEen groep wolven bestaat doorgaans uit een mannetje, een vrouwtje en hun jongen van dat jaar. Soms zijn er ook nog jongen van het jaar daarvoor bij de groep. De grootst bekende groep in Scandinavië bestaat op dit moment uit 11 wolven. Niet alle wolven leven in een groep. Mogelijk leeft 25% van de Scandinavisch wolven solitair. Een groep wolven verdedigt zijn territorium tegen andere wolven en dit soort schermutselingen hebben soms een dodelijke afloop. De grootte van een territorium is sterk afhankelijk van de hoeveelheid prooidieren in het gebied. Radiopeilingen van twee groepen wolven hebben aangetoond dat het gemiddelde territorium ongeveer 1.000 km² groot is en dat de wolven daar effektief ongeveer 600 km² van gebruiken. Wolven zijn zowel overdag als 's nachts aktief.

Verspreidingsgebied in Scandinavië

De wolven in Zweden en Noorwegen behoren tot dezelfde familie. In de late winter 2001/2002 zijn de sporen van 9-10 groepen en 20 eenzame wolven geobserveerd. Dit betekent dat er naar schatting 92-107 wolven zijn. In de zomer van 2001 zijn er 10 nesten gevonden in Scandinavië. De wolf komt voornamelijk voor in Zuid en Midden Scandinavië. De hoogste concentraties komen voor in Värmlands en Dalarna's län in Zweden en in Hedmark fylke in Noorwegen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.