Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Abisko

E-mailadres Afdrukken

Abisko Nationaal Park

Het Nationale Park Abisko is een met berken begroeid rivierdal met bloemrijke weiden en mooie watervallen. Het park wordt omlijst door machtige fjälls (bergen) en grenst in het noorden aan het hoogste bergmeer van Scandinavië: de Torneträsk. Het gemakkelijk toegankelijke Abisko is een klassiek uitgangspunt voor wandeltochten door Lapplands fjällwereld.

Abisko in noordelijk Lappland is een van de zonnigste plaatsen van het land. Het licht is hier bijna Arctisch en het landschap is imponerend. Het park bestaat uit een rivierdal dat in het zuiden en westen begrensd wordt door een bergmassief en in het noorden door het meer Torneträsk.

Bijzonder bezienswaardig is de rivier Abiskojåkka die zich door het hele park slingert. Vlak voor de monding perst de rivier zich door een circa 20 meter diepe canyon met steile bergwanden waarin de geologische geschiedenis goed te zien is. Vanaf de top van de berg Njulla, die per kabelbaan te bereiken is, heb je een magnifiek uitzicht over de Torneträsk in het noorden en de bekende Lapporten in het oosten.

De kalkrijke grond is buitengewoon gunstig voor de flora en daardoor worden er in het park enkele van de zeldzaamste planten en bloemen uit de fjällwereld gevonden. De meest bekende bloem is de beschermde orchidee Lappfela (Platanthera obtusata) die uitsluitend in  Abisko voorkomt.

Abisko heeft verder een rijke fauna. Het heeft een rijk vogelleven, met o.a. de zeldzame Noordse boszanger (Nordsångaren). Bij de zoogdieren komen vooral de marter, de hermelijn, de lemming en de eland voor.

Kaart Abisko Nationaal Park

Bezienswaardigheden

Het uitzicht vanaf de berg Njulla, de Abiskojåkkas Canyon, de flora en het vogelleven.

Oppervlakte

7.700 hectare

Nationaal park sinds

1909

Ligging

Zuidelijk van het meer Torneträsk in de gemeente Kiruna, Norbottens län

Reistips

Het Nationale Park is gemakkelijk per auto of trein te bereiken vanuit Kiruna of Narvik. In het gelijknamige plaatsje Abisko vind je een hotel en een stugby (huisjes). Er is een kabelbaan die gaat naar de top van de berg Njulla. Het beroemde wandelpad Kungsleden start in Abisko en voert de wandelaar door het park naar het zuiden naar Hemavan. Wie dat wil kan een afsteker maken naar de hoogste berg van Zweden: Kebnekaise. Om het vogelleven te beschermen is de delta van de Abiskojåkka van 1 mei tot en met 31 juli voor publiek gesloten. De rest van het park is het gehele jaar geopend.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.