Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Björnlandet

E-mailadres Afdrukken

Björnlandet Nationaal Park

Björnlandet is een goed bewaard bosgebied dat eruit ziet zoals de eerste mensen die Norrland bevolkten aangetroffen moeten hebben. De mooie, oude dennen, de met hangmos begroeide moerassparren en de duidelijke sporen van bosbranden maken Björnlandet tot een levend ecosysteem en een biologisch archief dat duidelijk het dramatische verloop van de  ontwikkelingen in het verleden laat zien.

In Åsele Lappmark ligt het Nationale Park Björnlandet – een grootse wildernis en een van Zwedens meest waardevolle oerbossen. Steile hellingen en loodrechte rotswanden wisselen het glooiende landschap af. Bij een wandeling in dit gebied vallen vooral de grote hoeveelheid losliggende stenen op. Hier vind je ook veel sporen van vroegere bosbranden. Zwart verkoolde boomstronken en door brand aangetaste levende sparren komen veel voor in dit gebied. De laatste grote brand dateert uit 1831, een van de jaren met de meeste bosbranden in Norrland. Er zijn in het park geen sporen van permanente bewoning gevonden, maar wel sporen van afwerking van het bos en houttransport via de rivier. Het park wordt ook gebruikt voor het hoeden van rendieren. De flora is vanwege het ruige klimaat relatief bescheiden.

Kaart Björnlandet Nationaal Park

Bezienswaardigheden

Het grootse oerbos, de grote steenblokken met hun hoge, steile rotswanden en de duidelijke sporen van vele grote bosbranden.

Oppervlakte

1.100 hectare

Nationaal park sinds

1991

Ligging

In het zuiden van Västerbottens Län in de buurt van het dorpje Frederika in de gemeente Åsele.

Reistips

Het park is het best te bereiken  vanaf de weg tussen Frederika en Åsele. Een kilometer of 10 van Frederika leidt een weg in zuidelijke richting naar Fjälltuna en Flärkån. Het laatste stukje gaat over Flarkån in de richting van Angsjön aan de oostgrens van het park. Hier vind je een picknickplaats met een windschut en een informatiebord. Hiervandaan loopt een wandelpad door het oerbos naar de top van Björnberget.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.