Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Blå Jungfrun

E-mailadres Afdrukken

Blå Jungfrun Nationaal Park

Het  door sagen en mythen omgeven eiland Blå Jungfrun (de blauwe jonkvrouw) ligt afgelegen in de Kalmarsund tussen Oskarshamn en het eiland Öland. Het eiland is gedurende lange tijd een baken is geweest voor zeevarenden en heeft door haar bijzondere natuur en haar geïsoleerde ligging altijd veel natuurliefhebbers gelokt. De bekende Zweed Carl von Linné (Linnaeus) heeft in 1741 na een bezoek een interessante beschrijving gegeven van de natuur op het eiland.

Blå Jungrön bestaat uit roodachtige, kale, door het ijs gepolijste klippen van graniet en grote rotsblokken. De klippen zijn glad en gelijkmatig en erg mooi. Het eiland  heeft een diameter van nauwelijks een kilometer, maar vertoont ondanks de geringe afmetingen scherpe contrasten.

Het noordelijk deel wordt gedomineerd door bergplateaus met kloven en valleien. Aan de zuidzijde is het eiland lager en begroeid met lommerrijk loofbos. In de tijd van Carl von Linné had je een bijl nodig om door dit bos te dringen dat in die tijd geheel overwoekerd was door klimop. Blå Jungfrun heeft kennelijk nooit vaste bewoners gehad.

Verschillende grotten en een stenen labyrinth maken een bezoek aan Blå Jungfrun extra spannend. De enige zoogdieren die op het eiland voorkomen zijn de boshaas en de vleermuis. De flora is rijk aan korstmossen en een veelvoorkomende vogel op dit eiland is de zwarte zeekoet.

Kaart Blå Jungfrun Nationaal Park

Bezienswaardigheden

De gladde en vlakke rotsen, de grotten, de lommer- en kruidenrijke bossen en het uitzicht vanaf het hoogste punt van het eiland.

Oppervlakte

198 hectare, waarvan 132 hectare water

Nationaal park sinds

1926, maar uitgebreid in 1988

Ligging

Het eiland ligt tussen Oskarshamn en het eiland Öland in de Kalmarsund in de gemeente Oskarshamn

Reistips

Bij rustig weer kunnen er dagtochten gemaakt worden met het reguliere scheepsverkeer vanaf Oskarshamn of vanaf Byxelkrok op Öland. Een gemarkeerd pad leidt langs  de linkerkant van het eiland en naar de top van de berg.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.