Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Alcohol

E-mailadres Afdrukken

Die prijzen !

Bijna iedereen denkt bij het horen van de naam Zweden direct aan de enorm hoge prijzen die betaald worden voor alcoholische dranken. En dat is nu eens geen fabeltje over Zweden. Dat klopt gewoon helemaal. Alcoholische drank mag tot 3,5% alcohol verkocht worden in de normale winkels en bijvoorbeeld benzinestations. Alle drank met een hoger alcoholpercentage mag uitsluitend verkocht worden door de staats-slijterijen (Systembolaget).

Bier

In Zweden is het bier onderverdeeld in 3 klassen :

Klasse Alcohol- percentage Beschrijving
I 1,8 - 2,1% Licht bier dat gewoon in iedere supermarkt te koop is.
II 2,8 - 3,5% Dit is het meest gangbare bier in Zweden. Te koop bij iedere supermarkt en bij de meeste benzinestations. Het wordt voornamelijk verkocht in blikjes van 0,5 liter. Het prijsverschil tussen het 2,8% en 3,5% bier is nogal fors. Een 6-pack 2,8% kost ongeveer de helft van een 6-pack 3,5%.
III > 3,5% Deze biersoort is uitsluitend in de staats-slijterij verkrijgbaar. Naast de Zweedse bieren, met soms 7,5% alcohol, kunt U hier ook allerhande buitenlandse bieren aantreffen, waaronder diverse gangbare Nederlandse en Belgische soorten.

Wijn en gedistilleerd

Systembolaget - de staatsslijterij

Systembolaget in Hagfors, VärmlandIn Zweden heeft de staat sinds 1955 het monopolie op de verkoop van bier met een alcoholpercentage groter dan 3,5%, wijn en sterke drank. De verkoop vindt plaats in de winkels van Systembolaget (in de volksmond Systemet) die in vrijwel iedere plaats van betekenis te vinden zijn. Op het platteland is het ook vaak mogelijk om bestellingen te plaatsen bij de plaatselijke supermarkt die dan na enkele dagen in dezelfde supermarkt worden geleverd.

Steeds meer winkels van Systembolaget gaan over op zelfbediening, maar in een aantal gevallen gaat het er nog ouderwets aan toe. Daar trek je dus eerst een nummertje uit een automaat en wacht je rustig tot je aan de beurt bent. Om de tijd te doden kun je je vergapen aan de vele flessen drank in keurige, afgesloten vitrines. Als je aan de beurt bent geef je aan een medewerker op wat je wilt hebben. De medewerker verdwijnt naar het magazijn en komt even later met je bestelling terug.

Het afrekenen is meestal een onaangename verrassing. Ondanks dat de prijzen de laatste jaren een stuk humaner geworden zijn kun je drank in Zweden nog steeds niet goedkoop noemen.

Hembränt

Hembränning - Zelf drank stokenDoor de hoge drankprijzen wordt er in Zweden tamelijk veel drank zelf gestookt. Dat is in Zweden ook illegaal. Des te opvallender is dat in een flinke supermarkt bijna alle benodigdheden te verkrijgen zijn om je eigen drank te stoken. Daar vind je kurken, koolstoffilters, flesjes met smaakessence om je drank op whiksy of cognac te laten lijken, etc.

Er is eigenlijk altijd wel iemand te vinden die een kennis van een kennis van een kennis een flesje kan laten regelen ergens. Wij woonden ooit in een, niet nader te noemen, dorpje met 275 inwoners en kenden daar 3 illegale stokers. Wij weten uiteraard niet hoeveel wij er niet kenden. De prijzen zijn zeer redelijk vergeleken met de prijzen bij Systembolgaget.

Een serieuze waarschuwing is in dit hoofdstuk toch nog wel op zijn plaats. Het consumeren van hembränt is een tamelijk riskante zaak. Niet iedere stoker werkt even nauwkeurig en regelmatig worden er mensen in het ziekenhuis opgenomen die een slechte soort hembränt hebben gedronken. De schade van het drinken van slechte alcohol kan blijvend zijn.

Interview Radio Noord-Holland - 19 maart 2012

Voor een radioprogramma over drankmisbruik onder jongeren is Zweden Info door Radio / TV Noord-Holland gevraagd om een en ander toe te lichten over de situatie in Zweden.

Het interview kun je hieronder beluisteren:

Naam Afspelen Lengte
De Peiling 2012-03-19

9:30 min

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.