Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Algemeen Huisdieren


Huisdieren

E-mailadres Afdrukken

Invoer van honden en katten uit andere EU-landen

Identificatie

Het dier moet geïdentificeerd kunnen worden met behulp van een microchip of een tatoeëring die voor 3 juli 2011 aangebracht is. Het identiteitsnummer en de datum van het implanteren van de microchip of het aanbrengen van de tatoeëring moeten worden vermeld in het dierenpaspoort (zie hieronder).  Een microchip moet voldoen aan de ISO-standaard 11784 of 11785.14.

Rabiësvaccinatie

Honden en katten moeten tegen rabiës gevaccineerd zijn met een vaccin dat voldoet aan de standaards van de WHO (World Health Organization) volgens de voorschriften van de fabrikant van het vaccin.

Het dier moet voorzien zijn van een identificatie voor het gevaccineerd mag worden. De basisvaccinatie wordt op zijn vroegst uitgevoerd als het dier minimaal 3 maanden (90 dagen) oud is. Het dier mag binnen 21 dagen na de basisvaccinatie nog niet reizen binnen de EU. Als het dier wordt gevaccineerd met een vaccin dat twee keer moet worden gegeven als basisvaccinatie dan mag het dier pas 21 dagen na de tweede vaccinatie reizen.

De dierenarts registreert de vaccinatie in het dierenpaspoort onder hoofdstuk IV. RABIËSVACCINATIE. De naam van de fabrikant, het partijnummer, de datum van de vaccinatie, de datum tot wanneer de vaccinatie geldig is en de naam, het stempel en de handtekening van de dierenarts worden hierbij vastgelegd.

Het dier moet uiterlijk op  de datum tot wanneer de vaccinatie geldig is opnieuw gevaccineerd worden. Als de nieuwe vaccinatie op tijd wordt uitgevoerd mag het dier direct reizen, maar als de nieuwe vaccinatie te laat wordt uitgevoerd dan geldt opnieuw een wachttijd van 21 dagen voor het dier mag reizen.

In Zweden is het vaccin Rabisin een jaar (365 dagen) geldig en het middel Nobivac rabiës drie jaar (3 x 365 dagen). Als het dier buiten Zweden wordt geregistreerd dan registreert de dierenarts  de geldigheidsduur die in het betreffende land geldt volgens de aanbevelingen van de fabrikant die het middel in dat land geregistreerd heeft. Hetzelfde vaccin kan dus verschillende perioden van geldigheid hebben in verschillende landen. Als de geldigheid niet is aangegeven geldt standaard een geldigheid van een jaar (365 dagen).

Dierenpaspoort

Bij het reizen binnen de EU moet het dier een eigen dierenpaspoort hebben. Je dierenarts geeft een dierenpaspoort uit en noteert daarin de identificatiegegevens van het dier (inclusief de datum van identificatie), de behandelingen van het dier en de naam en het adres van de eigenaar.

Keuring van dieren voor de handel en aparte handelsverklaring

Als dieren voor de handel worden dieren beschouwd die na aankomst in Zweden verkocht gaan worden of op een andere manier van eigenaar gaan wisselen en dieren die als vrachtgoed getransporteerd worden al of niet in gezelschap van de eigenaar. Dieren voor de handel moeten binnen 24 uur voor vertrek naar Zweden gekeurd worden door een bevoegde dierenarts. De dierenarts registreert in het dierenpaspoort dat de keuring is uitgevoerd.

Naast registratie in het dierenpaspoort is ook een aparte handelsverklaring nodig. Dit document E9.162 is te bestellen bij Statens Jordbruksverket en moet worden ingevuld door een bevoegde dierenarts. Het eenvoudigst is het om een dag voor vertrek een afspraak te maken met een bevoegde dierenarts die de keuring uitvoert en gelijktijdig de documenten in orde maakt. De handelsverklaring moet aan alle zijden gestempeld worden met een rond exportstempel. De verklaring heeft een geldigheid van 10 dagen om het dier naar de eindbestemming binnen de EU te transporteren.

Keuring van dieren die in een groep van 6 of meer dieren reizen en aparte groepsverklaring

Als je met 6 of meer honden of katten reist dan moeten de dieren binnen 24 uur voor vertrek gekeurd worden door een bevoegde dierenarts. De dierenarts registreert de keuring in het dierenpaspoort van ieder dier.

Naast de dierenpaspoorten is ook een aparte groepsverklaring nodig. Dit document E9.162 is te bestellen bij Statens Jordbruksverket. Het is hetzelfde document als genoemd bij dieren voor de handel. Als het formulier gebruikt wordt voor gezelschapsdieren is er een langere geldigheidsduur dan bij dieren voor de handel. De groepsverklaring is geldig binnen de EU voor een periode van 4 maanden. Als de geldigheid van de rabiësvaccinatie van een of meer van de dieren verloopt binnen deze 4 maanden dan geldt het document slechts tot het moment dat de eerste rabiësvaccinatie verloopt. Het document moet worden ingevuld door een bevoegde dierenarts. Het eenvoudigst is het om een dag voor vertrek een afspraak te maken met een bevoegde dierenarts die de keuring uitvoert en gelijktijdig de documenten in orde maakt. De verklaring moet aan alle zijden gestempeld worden met een rond exportstempel.

Aanmelden bij de douane

Je bent, volgens de Zweedse douanewetgeving,  verplicht de invoer van het dier te melden bij de douane bij binnenkomst van het land. Voor meer informatie zie: www.tullverket.se.

Permanent verblijf in Zweden

Wanneer een hond permanent in Zweden blijft, dan moet deze geregistreerd worden in het Zweedse hondenregister. Dit landelijke register wordt onderhouden door Statens Jordbruksverket. De kosten voor registratie bedragen op dit moment SEK 70,-. Meer informatie: http://www.sjv.se/

Overige (huis)dieren

Voor informatie over het invoeren van overige (huis)dieren kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met Statens Jordbruksverket (het Zweedse ministerie van landbouw):

Statens Jordbruksverket
551 82 Jönköping 
Tel.: +46 (0)36-15 50 00
Fax: +46 (0)36-19 05 46 
Email:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Web: http://www.sjv.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.