Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Canodal

E-mailadres Afdrukken

Één of tweeweekse kanotocht door Dalsland

Een eland water zien drinken terwijl de zon onder gaat. Kamperen op een eiland terwijl je de baarzen, die je die dag gevangen hebt, roostert op een houtvuur. Of gewoon lekker drijven op het water terwijl je het prachtige Zweedse landschap aan je voorbij laat glijden. Dit alles kan tijdens een kanotocht op het prachtige Stora Lee (Grote meer). Kanoverhuurbedrijf "Canodal" heeft twee tochten uitgezet, een van twee weken en een van zeven dagen maar er zijn ook mogelijkheden voor kortere tochten.

Vertrekpunt van de twee grote tochten is het wonderschone Ed. Ed is een klein dorp dat tussen twee meren ingeklemd ligt en prachtige uitzichten biedt. In Ed zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden (camping of hotel). Tijdens de kanotocht zelf kampeer je in de natuur en kan je de mooiste plekjes uitzoeken. Dankzij het zogenaamde allemansrecht in Zweden is het toegestaan om te kamperen waar je maar wilt.

Voordat je aan de tocht begint krijg je instrukties in de peddeltechniek en enkele tips over het meer. De kanos zijn gemakkelijk hanteerbaar maar enkele technieken maken de trip aangenamer. De twee grotere tochten beginnen beiden op Stora Lee. Na 35 kilometer ligt het kleine schilderachtige dorpje Nössemark. Nog iets verder noordelijker loopt de Zweeds-Noorse grens door het meer en kan je even in Noorwegen rondkijken.

Stora Lee mondt uit in het meer Foxen waar talrijke onbewoonde eilandjes zijn te bewonderen die ideale kampeerplaatsen bieden. Na een stukje over het meer gepeddeld te hebben gaat de tocht weer zuidelijker naar Lennartsfors waar een grote sluis, een van de vele van het Dalslandkanaal, gepasseerd moet worden. Na de sluis kom je uit op het Lelångenmeer dat doet denken aan de Noorse fjorden. Vanaf hier is het nog twee dagen tot de bezienswaardige plaats Bengtsfors en het iets verderop gelegen Billingsfors waar je onder andere op zalm en forel kunt vissen. Hier eindigt de éénweekse kanotocht en is vervoer naar Ed mogelijk.

De tweeweekse tocht gaat van Billingsfors naar Laxsjön. Vandaaruit peddel je naar de monding van de Stenebybaches. Hier volg je het water tot aan de spoorweg (de kano moet 50 meter gedragen worden). Voordta je dan de tocht voortzet moet je even de diepte van het water kontroleren. Als het water te laag staat moet je de kano nog een stukje doortrekken tot Vikesandsviken met een kanowagen (vraag tips van "Canodal"). Daarna doorpeddelen over de meren Ivägsjön en Grann. Aan de westpunt van het meer moet de kano 800 meter over land vervoerd worden tot aan de oostkant van het meer Vångsjön. Nu moet er nog twee kilometer gepeddeld worden, tot aan de westkant van het meer, en dan eindigt de tweeweekse tocht. Vanaf hier kun je de resterende 6 kilometer naar Ed lopen of vervoer afspreken met "Canodal".

De tocht door het merengebied gaat door een van de mooiste gebieden van Zweden en het allemansrecht biedt alle mogelijkheden om dit prachtige gebied te verkennen. Het recht op vrij kamperen, vissen, bessen en paddestoelen plukken betekent wel dat er een aantal regels in acht genomen moeten worden; geen broedende vogels storen, geen bomen vellen, afval op de aangegeven plaatsen deponeren. Na afloop moet je niet vergeten de kano en uitrusting schoon te maken.

Goede reis !

Voor meer informatie(wij spreken Engels) kunt U natuurlijk altijd contact opnemen met:


Canodal 
Gamla Edsvägen 4 
S-668 30 ED 
Telefoon : + 46 534 61803 
Telefax : + 46 534 61912 
WWW : http://www.canodal.com

klart.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.