Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Nationale parken Djurö skärgård


Djurö skärgård

E-mailadres Afdrukken

Djurö Skärgård Nationaal Park

De scherentuin van (skärgård) Djurö representeert de Zweedse natuur in het grootste meer van West-Europa. De afgelegenheid is een van de grootste charmes van dit gebied. Slechts weinig scherentuinen in Zweden liggen zo afgelegen en geïsoleerd als de Djurö-archipel.  Toch ligt deze eilandengroep in het grootste meer van Zweden: het Vänern. Om er te komen moet je minstens 8 kilometer varen over open water.

De Djurö-archipel bestaat uit een 30-tal eilanden. Ten oosten van de eilandengroep is het water verraderlijk met riffen en brandingsgolven. De laag aarde op de eilanden is dun en om die reden drukt de berggrond haar stempel op de  natuur. Op een van de eilanden, Gisslan, bevat de bodem kalksteen en daarom is het plantenleven op dit eiland een stuk rijker.

Djurö is bewoond sinds de 16e eeuw. Op het drukste moment woonde er 3 families op het eiland die in hun levensonderhoud voorzagen met landbouw en visserij. Op dit moment heeft het eiland geen vaste bewoners meer, zelfs de vuurtoren is tegenwoordig onbemand.

Op Djurö leeft nog een roedel damherten. Een erfenis uit de tijd dat er voor de jacht herten, hazen, sneeuwhoenders en fazanten waren uitgezet voor de jacht. Op het eiland ligt nog een jachtvilla. Het vogelleven is zeer rijk met o.a. visarenden, boomvalken, strandeksters en mantelmeeuwen.

Bezienswaardigheden

De doorlopende horizon, het rijke vogelleven en de damherten op het eiland.

Oppervlakte

2400 hectare

Nationaal park sinds

1991

Ligging

Midden in het meer Vänern in Västra Götalands län.

Reistips

De eilanden zijn uitsluitend per eigen of gehuurde boot te bezoeken. Het gebied is gemakkelijk te benaderen vanuit het noorden en westen, maar moeilijker vanuit het zeer ondiepe oosten. Aan de oost- en zuidkant liggen beschermde vogelgebieden die van 1 april tot 1 juli niet voor publiek toegankelijk zijn. In het gebied liggen verschillende uitstekende natuurlijke havens. Het meest bekend en gebruikt is de Malbergshamn  aan de noordkant van Djurö. Hier vind je ook informatieborden. Er loopt een gemarkeerd wandelpad rondom het eiland.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.