Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Fulufjället

E-mailadres Afdrukken

Fulufjället Nationaal Park

Het Nationale Park Fulufjället in het noordwesten van de provincie Dalarna is een mengeling van dramatische natuur en kale bergen. De waterval Njupeskär is vooral in de winter, als de waterval bevroren is, bijzonder bezienswaardig. Het park bestaat voor het grootste deel uit kale bergen en heidegebied. De met laag struikgewas, gras en mos begroeide gebieden zijn uniek voor de fjällwereld. Hier mogen rendieren niet grazen en dat is goed te zien aan het dikke mosdek. Het park is goed van wandelpaden voorzien met ruim 140 kilometer gemarkeerde routes.

In het centrale deel van het park zijn geen activiteiten toegelaten die de natuur zelf of de beleving daarvan storen. In enkele andere delen van het park is elandenjacht, vissen en rijden met een sneeuwscooter over  daarvoor bedoelde paden wel toegestaan. Meren die eerder van extra kalk werden voorzien zullen ook in de toekomst nog extra kalk toegediend krijgen om de visstand te verbeteren.

De dalen, de ongerepte bossen en de vele moerassige gebieden zijn buitengewoon gunstig voor het rijke vogelleven. De vrijpostige taigagaai is het symbool van dit park. Fulufjället is een van de eerste door PAN Park gecertificeerde parken in Europa. PAN Park is een concept dat is bedacht door het Wereldnatuurfonds en het Nederlandse bedrijf Molecaten, waarin beschermde natuur en duurzaamheid gecombineerd worden.

Bezienswaardigheden

Njupeskär is met haar hoogte van 93 meter, waarvan 70 meter vrije val, de hoogste waterval van Zweden. In het park vind je een Naturum met diverse tentoonstellingen. Prachtige kale bergen met rendiermos, rivierdalen met oerbos en steile canyonachtige rotsen.

Oppervlakte

385 vierkante kilometer

Nationaal park sinds

2002

Ligging

In de gemeente Älvdalen in het noordwesten van Dalarnas län.

Reistips

Het park ligt ongeveer 20 kilometer ten westen van de plaats Särna. Volg van hieruit rijksweg 70 in noordelijke richting. Na 4 kilometer sla je af op weg 1056 in de richting van Mörkret en Gröndalen. In Mörkret neem je de afslag naar Njupeskär en volg je deze weg 2 kilometer in westelijke richting. Bij de entree van Njupeskär vind je een restaurant en het Naturum. Er zijn ook huisjes met in totaal 30 slaapplaatsen in het noordelijk deel van het park bij Rörsjöarna. Hier kun je boten huren en vissen op o.a. zalmforel.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.