Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Over Zweden Info!


Over Zweden Info

E-mailadres Afdrukken

Het bedrijf

In de tijd dat wij in Zweden woonden kregen wij regelmatig vragen en opmerkingen van familie, vrienden en bekenden over het gebrek aan informatie over Zweden. In de reiswereld is Zweden nooit een populaire bestemming geweest en het Internet stond nog in haar kinderschoenen. In 1998 zijn wij in Zweden, zeer kleinschalig, gestart met Zweden Info met als voornaamste doelstelling zoveel mogelijk informatie over Zweden te verschaffen. Sinds 2001 is Zweden Info gevestigd in Nederland.

De voornaamste herkenningspunten van onze website waren door de jaren heen de banners hieronder:

Banner Zweden Info 1998-2004

Banner Zweden Info 2004-2011

Het volgende artikel verscheen op woensdag 1 augustus 2001 over Zweden Info in het Noordhollands Dagblad / Schager Courant.

Informatie over Zweden via Schager site

Van een medewerker

SCHAGEN - Wie informatie zoekt via internet over Zweden kan niet om de site heen. Op www.zweden.com van Jan van Ekris en Joyce Jansen uit Schagen is allerhande informatie en praktische tips over hun geliefde land te vinden. Het duo richtte onlangs een eigen bedrijfje op.

Van Ekris werd jaren geleden verliefd op de schoonheid van het land en besloot daarom te emigreren. Met een klein beetje beschikbare ruimte op internet creëerde hij vijf jaar geleden een homepage. Van Ekris legt uit wat hem hiertoe bewoog: "Vrienden maakten mij er attent op dat er weinig over dit land te vinden was." Begin dit jaar is hij weer neergestreken in Nederland, in Schagen. Zijn leven in Zweden bestond uit werken en genieten van de natuur: "Ik was en ben werkzaam als consultant voor de Zweedse vestiging van Cap Gemini Ernst & Young. Zo'n 350 kilometer ten westen van Stockholm ligt mijn huis geheel in de bossen, dit huis heb ik overigens nog niet verkocht. Ik heb 20.000 vierkante meter grond maar feitelijk kan ik gebruik maken van 900 vierkante kilometer. De ruimte in Zweden is enorm."

De op de Nederlandse markt gerichte site heeft hij hobbymatig opgericht. Geïnteresseerden kunnen er allerhande informatie vinden. De pagina brengt geld op door advertentieruimte te verkopen aan onder andere vakantie- en pretparken. "Naast het feitelijk oprichten van de homepage nam het zoeken naar zakenrelaties de meeste tijd in beslag. Je moet dan denken aan zo'n twintig tot dertig uur per week." Toch zag van Ekris dit niet als een zware last: "Het was prima te doen."

Gezelligheid

De liefde bracht hem weer terug naar Nederlandse bodem. Via internet, hoe kan het ook anders, heeft hij zijn aanstaande vrouw Joyce Jansen ontmoet. Zij woont in Schagen en zag het niet zitten om richting Scandinavië te trekken. De mentaliteit van de Zweden verschilt volgens van Ekris ook wezenlijk met die van Nederlanders: "Ik heb de gezelligheid erg gemist. Een mooi voorbeeld is een bowling-uitje van mijn werk. Iedereen trok zijn bowling-schoenen aan, uurtje ballen gooien en klaar. Niks geen drankje of hapje. Toen ik sinds lange tijd weer terug was in Nederland en in het Makadocentrum kwam, heb ik echt genoten van al die kletsende mensen."

Momenteel vliegt hij om de twee weken voor twee dagen naar Stockholm, de resterende tijd werkt hij thuis. Gelijktijdig met zijn verhuizing heeft hij de site van internet gehaald. Zijn vriendin werkt momenteel niet, maar wil dolgraag weer aan de slag. Een goede reden om de site, die voorheen ruim 600.000 bezoekers per jaar trok, nieuw leven in te blazen. Jansen licht toe: "De bedoeling is dat ik er een fulltime job aan over kan houden. Ik moet nog wel veel leren, maar heb aan Jan een grote steun. Deze week start ik met een cursus Zweeds voor beginners. Het is dus de bedoeling dat ik het straks grotendeels van hem ga overnemen."

Aangezien de site nu gereed is, blijft er relatief veel tijd over omdat het meeste werk, zoals kontakten met relaties leggen, al is verzet. Deze ruimte vullen zij op met het bouwen van website's voor derden. "Wij zijn nu bezig met een website voor een recreatiepark in de buurt."

Of zij in de toekomst weer definitief richting het Noorden verhuizen weten ze nog niet: "Als we behoefte hebben aan een vleugje Zweden kunnen we op elk moment terug, het huis is nog steeds beschikbaar."

De techniek

In 1998 hebben wij de eerste versie van onze website gebouwd met Microsoft Frontpage en het standaardthema Nature.

Al heel snel liepen wij tegen de eerste beperkingen op. Voor een site met een paar pagina's voldeed Frontpage prima, maar naarmate er meer pagina's kwamen en het updateproces langer ging duren (via een toen nog zeer trage inbelverbinding van 28.800 bps) kwam het steeds vaker voor dat het updateproces in een time-out liep. Soms lukte het pas na 3 á 4 pogingen (enkele uren) om de site bijgewerkt te krijgen en gedurende al die tijd was de complete navigatie van de site stuk en konden onze lezers geen enkele pagina bereiken.

In juni 2000 hebben wij de site opnieuw opgezet met behulp van Macromedia Dreamweaver. Dat pakket voldeed veel meer aan onze wensen en bleek erg gemakkelijk in het gebruik. In 2004 hebben we weer een 'complete makeover' van de site gedaan en zijn toen ook meer met MySQL en PHP gaan doen.

Nu, in 2011, maken wij de stap naar het Joomla CMS. De voornaamste veranderingen zijn het nieuwe uiterlijk, de foto’s (grotere en meer foto’s door erop te klikken), de zoekmogelijkheden op de site, het meer gebruiken van Google-maps, de actuele temperaturen bij alle accommodaties, de actuele valutakoersen op alle pagina’s waar prijzen worden genoemd, etc.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.