Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Gymnasium

E-mailadres Afdrukken

Alle kinderen in Zweden hebben na het afsluiten van het basisonderwijs recht op een 3-jarige gymnasiumopleiding. Deze opleiding legt de basis voor verdere studies of een baan.

Tot de gymnasiumopleiding worden de gewonen en bijzondere gymnasia gerekend. De bijzondere gymnasia richten zich tot kinderen met een ontwikkelingsstoornis die daardoor op een gewoon gymnasium niet terecht kunnen.

De gymnasiumopleiding bestaat uit verschillende programma’s:

  • 17 nationale 3-jarige programma’s, onderverdeeld in verplichte, vrijwillige, individuele keuzes, kernvakken en projectwerk.
  • Individuele programma’s voor leerlingen met speciale behoeften, zoals bijvoorbeeld gedeeltelijke praktijkopleidingen.
  • Speciale lokale programma’s die vakken uit verschillende nationale programma’s combineren.
 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.