Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Nationale parken Färnebofjärden


Färnebofjärden

E-mailadres Afdrukken

Färnebofjärden Nationaal Park

Färnebofjärden maakt deel uit van de rivier Nedre Dalälven, een heel bijzonder stuk rivier waar meren, watervallen, moerasgebieden en bossen samen een prachtig mozaïek vormen. Hier loopt ook de biologische grens tussen het noorden en het zuiden van Zweden waar de voor beide streken typische planten en dieren elkaar ontmoeten. Dit deel van het wat monotone landschap is opvallend mooi en biedt veel mogelijkheden voor spannende natuurbelevenissen.

De natuur van de Nedre Dalälven is uniek. In dit nationale park   vind je alle soorten natuur die typerend zijn voor de gehele Nedre Dalälven in een prachtig mozaïek van  oevermoerassen, open weiden langs de rivier, overstromingsgebieden en oerbossen.

Het traject van de Dalälven tussen Avesta en de Botnische Golf wijkt markant af van het deel meer stroomopwaarts. Hier verbreedt de rivier zich over het vlakke land van noordelijk Uppland en zuidelijk Gästrikland. Grote ondiepe meren worden aan elkaar gekoppeld door korte stukjes rivier met daarin watervallen.

In dit gebied zijn de watervallen onaangetast. De enorme hoeveelheid water in de lente bij Tyttbo en Gysinge versterken het beeld van de ongerepte natuur. Het vlakke landschap is er de oorzaak van dat de rivier hier in de lente regelmatig buiten haar oevers treedt. Färnebofjärden omvat meer dan 200 eilanden en scheren.

In het nationale park treffen de omstandigheden uit het noorden en zuiden van Zweden elkaar. Moerasland en naaldbossen met een noordelijk karakter ontmoeten hier loofbossen met o.a. eiken en linden. De biologische grens van Norrland “Limes Norrlandicus” biedt goede omstandigheden voor een gevariëerd dieren- en plantenleven.

Vooral het vogelleven laat een unieke rijkdom zien die nergens anders in het land voorkomt. Regelmatig broeden hier meer dan 100 soorten vogels. Van de bosvogels komen alle Zweedse spechten soorten hier voor en veel uilensoorten.

Bezienswaardigheden

Het rijke vogelleven, weiden langs de rivier, de overstromingsgebieden, oerbossen en watervallen. De uitzichttoren in Skekarsbo.

Oppervlakte

10.100 hectare, waarvan 4.110 hectare water.

Nationaal park sinds

1998

Ligging

Ten zuiden van Gysinge op de grens van Västmanlands, Dalarnas en Gävleborgs län

Reistips

De hoofdingangen van het park zijn Sevedskvarn net ten zuiden van Gysinge en Östa Camping. Op beide plaatsen zijn er tentoonstellingen over de natuur van het nationale park. Bij Sevedskvarn is er een voor handicapten aangepast natuurpad met informatieborden en een windschut. Borden geven vanaf rijksweg 67 de richting aan naar Seveskvarn. Ten zuiden van Tärnsjö wordt vanaf rijksweg 67 de richting aangegeven naar Östa Camping. De uitzichtstoren in Skekarsbo is ook te bereiken vanaf rijskweg 67. Een zeer populaire bestemming is de waterval Tyttboforsarna in het westelijk deel van het park.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.