Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Garphyttan

E-mailadres Afdrukken

Garphyttans Nationaal Park

Garphyttan Nationaal Park bestaat uit door de mens aangelegde bossen en weilanden die zich uitspreiden  van de oostelijke helling van de Kilsberg richting Närkeslätten. Het hele park is een voormalige bergsmansgård. Het park heeft een grote cultuurhistorische waarde.

Garphyttan Nationaal Park bestaat uit oude cultuurgronden - land dat door de mens gebruikt werd voor het verbouwen van voedsel en bosbouw. Hier vind je bloemrijke weiden en loofbossen, omgeven door de dennenbossen op de Kilsberg.

Toen het nationale park werd opgericht in 1909 liet men eerst de natuur de vrije loop. Dat was onderdeel van de gedachte dat de natuur in een nationaal park "beschermd" zou moeten worden tegen menselijke invloeden. Het resultaat was dat het open land al snel volledig overwoekerd werd. Het werd duidelijk dat de landbouwgrond volgens de oude methoden moest worden beheerd om het voortbestaan veilig te stellen.

Tegenwoordig herinnert het landschap van het park weer aan vroeger tijden. In het loofbos groeien in het voorjaar veel blauwe anemonen, witte anemonen, sleutelbloemen en lelietjes der dalen. Tegelijkertijd kun je luisteren naar het zingen van onder andere lijsters. Het meest bijzondere diertje van het park is de anders zeldzame hazelmuis die hier in flinke aantallen voorkomt.

Bezienswaardigheden

De bloemrijke voormalige landbouwgrond, het rijke vogelleven en het uitzicht vanaf de Svensbodaberg.

Oppervlakte

111 hectare.

Nationaal park sinds

1909.

Ligging

Op de hellingen van de Kilsberg in de gemeente Lekeberg in Örebros län.

Reistips

Een afslag van de E18 ten westen van Örebro leidt  naar Svenshytaan aan de grens van het park. Een systeem van paden  voert door het park. Het ene pad loopt voornamelijk door weiden, het andere naar de top van de Svensbodaberg. Het pad Bergslagsleden loopt door het park.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.