Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Nationale parken Gotska Sandön


Gotska Sandön

E-mailadres Afdrukken

Gotska Sandön Nationaal Park

Gotska Sandön is een eenzaam eiland in de Oostzee. Het is het meest geïsoleerde Zweedse eiland. Het is moeilijk toegankelijk, kaal en desolaat, maar gelijktijdig buitengewoon mooi met brede zandstranden, diepe dennenbossen en buitengewone mooie uitzichten. Het is een uniek eiland dat al eeuwen haar bezoekers fascineert.

Zoals de naam al doet vermoeden is het een zandeiland met kilometerslange, heerlijke zandstranden. Bijna het gehele eiland bestaat uit zand met hier en daar wat steen en gruis aan de oppervlakte. De zandduinen zijn bedekt met door de wind gevormde dennen. De stranden zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Na een storm of extreem hoog water kunnen kleine baaien of schiereilanden ontstaan.

Er hebben altijd mensen op Gotska Sandön gewoond. In de 17e en 18e eeuw werden hier schapen gehouden en later werd er zelfs aan akkerbouw gedaan en werden er koeien gehouden.

Het millieu op het eiland is buitengewoon gunstig voor de rijke hoeveelheid kevers die er voorkomen. De enige 4-potige dieren op het eiland zijn de boshaas en enkele paddensoorten. Er is ook een kleine kolonie grijze zeehonden. De flora is opmerkelijk rijk gezien de omstandigheden op het eiland.

Bezienswaardigheden

De desolate, zandstranden, het unieke duinlandschap met pijnbomen, de rijke flora, vogeltrek, de vreemde kevers, en interessante gebouwen.

Oppervlakte

4.490 hectare, waarvan 842 hectare water

Nationaal park sinds

1909 en uitgebreid in 1963 en 1988

Ligging

Midden in de Oostzee ten noorden van het eiland Fårö in de gemeente Gotland

Reistips

Regelmatige bootverbinding naar Gotska Sandön vanaf Fårösund en het vasteland in de zomer. Een haven ontbreekt op het eiland. Overnachten is mogelijk in een eigen tent op de camping of in een huisje. Accommodatie moet vooraf worden gereserveerd. Bezoekers die met een eigen  boot aankomen en willen overnachten op het eiland moeten dat melden bij de toezichthouder.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.