Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Nationale parken Haparanda Skärgård


Haparanda Skärgård

E-mailadres Afdrukken

Haparanda Skärgård Nationaal ParkHaparanda Skärgård in het noordelijk deel van de Botnische Golf bestaat uit een verzameling morene-eilanden die enig in hun soort zijn langs de Zweedse kusten. De lage eilanden doen denken aan atollen in meer zuidelijke zeeën. Het eiland Sandskär is met haar zandstranden en parkachtige vegetatie bijzonder aantrekkelijk.

Het nationale park is het resultaat van het samenspel tussen wind, golven en landverhoging. Het door de stroming en golven verplaatste zand heeft Sandskär haar speciale vorm gegeven met een 3 kilometer lange uitloper in noordelijke richting.

Het park ligt in het noordelijk deel van de Botnische Golf, dichtbij de grens met Finland. Het bestaat uit de twee grote eilanden Sandskär en Seskar Furö en enkele kleinere eilanden en scheren. Sandskär is met haar oppervlakte van 400 hectare het grootste eiland van het Nationale Park.

Ongeveer 1500 jaar geleden was hier nog niets anders dan open zee. Sinds die tijd komt de zeebodem langzaam omhoog en worden de eilanden telkens groter. De landophoging gaat met gemiddeld 8,5 millimeter per jaar. Dat wil zeggen dat de eilanden ongeveer 85 centimeter hoger worden per eeuw.

Het park geeft een interessante flora met verschillende zeldzame soorten. Hier vind je bijvoorbeeld de Botnische variant van de wilde averuit die alleen hier voorkomt. De speciale natuur is ook buitengewoon gunstig voor het vogelleven. Hier vind je veel rustende trekvogels en er zijn meer dan 200 soorten vogels geobserveerd.

Bezienswaardigheden

De uitgestrekte zandstranden, het exotische duinlandschap, het interessante plantenleven en het rijke vogelleven.

Oppervlakte

6.000 hectare

Nationaal park sinds

1995

Ligging

In de skärgård ten zuiden van de gemeenten Kalix en Haparanda in Norrbottens län.

Reistips

De eilanden zijn door het ondiepe water moeilijk per boot te benaderen. Grotere schepen kunnen aanleggen bij Nordrevet. Daar vandaan loop er een pad naar het vissersdorp Kumpula. De haven bij het dorp zal geschikt gemaakt worden voor boten met een diepgang van enkele meters. Hier vind je informatieborden, huisjes, kampeerplaatsen en sauna. Meer informatie over een bezoek aan de eilanden wordt gegeven door het toeristenbureau van Haparanda. Ter bescherming van het vogelleven zijn een aantal eilanden van 1 mei tot en met 31 juli voor publiek gesloten.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.