Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Kosterhavet

E-mailadres Afdrukken

Kosterhavet Nationaal ParkHet nationale park Kosterhavet is in 2009 opgericht en is het eerste nationale park in Zweden dat onder het wateroppervlakte ligt. Hier vind je het enige koraalrif van Zweden. Het park is een van de grootste national parken van Zweden en strekt zich uit van de grens met Noorwegen in het noorden tot aan Grebbestad in het zuiden.

Het koudwaterkoraal “Ögonkorallen” is een van de ruim 200 soorten die alleen hier in Kosterhavet voorkomt. Het nationale park omvat ook delen van het eiland Rossö en een groot aantal eilandjes en scheren, vooral in de skärgård ten zuidwesten van Koster. Mosselschelpen en slakkenhuizen verrijken de grond met kalk wat een positief effect heeft op het bloemen- en plantenleven.

Kosterhavets ondiepe, buitenste skärgård staat enorm bloot aan de wind en de golven. De ook voor Zweedse begrippen buitengewone natuur biedt de bezoekers ongeacht het jaargetijde een sterke beleving van de natuur.

Bezienswaardigheden

Het rijke dierenleven, zowel onder als boven water, zoals zeehonden, koud water koralen en de zilvergestreepte parelmoervlinder. Fijne wandelgebieden, goede plaatsen om vogels te spotten, mooie rotsstranden en goede mogelijkheden om te duiken.

Oppervlakte

38.878 hectare

Nationaal park sinds

2009

Ligging

Het nationale Park ligt in het noordelijk deel van de provincie Bohuslän en kan vanuit verschillende plaatsen benaderd worden.

Reistips

Neem de trein (Bohusbanan) of volg de E6 naar het noorden richting de Noorse grens. Vanuit Strömstad vertrekken het gehele jaar door boten naar de Kostereilanden die hun route door het nationale park hebben. Vanaf Resö, Rossö en Tjärna heb je een fantastisch uitzicht over Kosterhavet en daar vind je ook meer informatie.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.