Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Algemeen Winterbanden


Winterbanden

E-mailadres Afdrukken

Voor Uw veiligheid ...

Winterse omstandigheden in ZwedenOp de foto hiernaast ziet u een typische Zweedse winterweg: een laagje rulle sneeuw op een ondergrond van hard ijs. Onder dit soort omstandigheden is het absoluut niet verstandig om met uw Nederlandse 'zomer'-banden een reis van enkele honderden kilometers door Zweden te maken. De enige echt goede oplossing is het gebruik van echte winterbanden. Deze banden verhogen de grip op het besneeuwde en/of be-ijsde wegdek. Hierdoor loopt men beduidend minder risico om in een slip te raken en de remweg wordt enorm verkort. De Zweden zelf gebruiken van begin oktober tot en met eind april bijna allemaal winterbanden op hun auto.

Nieuwe regelgeving per 1 december 2009

Vanaf 1 december 2009 gelden er nieuwe regels voor winterbanden (met of zonder spijkers):

  • Zweedse en buitenlandse personenauto's en lichte vrachtwagens op reis naar en vanuit het buitenland vallen onder de Zweedse regels voor winterbanden. Deze voertuigen moeten voorzien zijn van winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter in de periode dat winterbanden verplicht zijn. Dat wil zeggen de periode van 1 december tot en met 31 maart op wegen met sneeuw en/of ijs.
  • Voor vrachtwagen, bussen en personenwagens met een gewicht boven 3.500 kg. geldt een minimale profieldiepte van 5 millimeter op alle banden in de periode van 1 december tot en met 31 maart op wegen met sneeuw en/of ijs. Deze eis geldt ook voor buitenlandse voertuigen. De eis geldt niet voor aanhangers.
  • Het verbod op het gebruik van spijkerbanden wordt met twee weken uitgebreid en geldt van 16 april tot en met 30 september.

Winterbanden huren

Het is mogelijk om voor uw auto gedurende de duur van uw verblijf in Zweden een set winterbanden te huren.

De kosten zijn SEK 1.500,- (€ 141) tot 2.000,- (€ 189) per week voor een personenauto. Bij de kosten inbegrepen zijn het monteren van de winterbanden op uw auto, de opslag van uw eigen banden en het weer terugmonteren van uw eigen banden.

AutoSock is een product dat heel weinig plaats inneemt in de auto, maar onontbeerlijk kan zijn op zeer gladde wegen. AutoSock is een beveiliging tegen slippen van textiel die u heel eenvoudig op uw winterbanden monteert bij zeer zware weersomstandigheden. AutoSock is te koop bij NDF. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van AutoSock of naar de montagehandleiding.

NDF wenst u een fijne, veilige wintervakantie in Zweden!

Voor boekingen en/of informatie kunt u kontakt opnemen met :

NDF Däck & Fälg
Göteborgsvägen 96-98
431 37 Mölndal
Telefoon : + 46 31 863535
Telefax : + 46 31 864334

WWW: www.ndf.se
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Vergeet u bij boekingen niet om uw naam, merk en type van uw auto, bandenmaat en de huurperiode op te geven. Een kaart van Mölndal vindt u op onze website www.ndf.se/karta.asp.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.