Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Hamra

E-mailadres Afdrukken

Hamra Nationaal Park

Hamra werd aan het begin van de vorige eeuw het opmerkelijkste oerbos van Zweden genoemd. Ongerepte moerassen en weelderig met mos begroeid bos waarvan de bomen een leeftijd tot wel 300 jaar kunnen hebben.

In Orsa Finnmark ligt het nationale park Hamra als een eiland met oerbos in een zee van rationeel beheerd bos. Het park is niet zo groot. Het is maar 800 bij 400 meter, een beetje heuvelachtig en ligt op twee morenen. In het bos vind je veel rotsblokken en door de wind gevelde bomen, wat goed laat zien dat het bos lange tijd onaangeroerd is.

De oudste dennen zijn rond 300 jaar oud. Het oude sparrenbestand met grote hoeveelheden korstmossen en de Näckrostjärnen versterken de indruk van het oerbos. De flora en fauna zijn arm aan soorten, als je de insecten buiten beschouwing laat.  Er zijn hier circa 450 soorten kevers aangetroffen.

Bezienswaardigheden

Het gevarieerde oernaaldbos.

Oppervlakte

28 hectare

Nationaal park sinds

1909

Ligging

In de gemeente Ljusdal in de gemeente Gävleborgs län.

Reistips

Het nationale park is bereikbaar vanaf de E45 tussen Orsa en Sveg via een zijweg naar het zuidoosten bij Fågelsjö. De weg loopt op 300 meter langs de grens van het nationale park. Er is hier een parkeerplaats met informatieborden. Een vlonderpad loopt door het moeras en maakt een paar lussen door het park.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.