Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Muddus

E-mailadres Afdrukken

Muddus Nationaal ParkMuddus is het land van de grote moerassen en de oerbossen, een goed bewaard deel van de Zweedse taiga. Hier vind je ongerept oerbos, wilde watervallen en eenzaamheid in de moerasvlakten en kom je een dierenleven tegen dat typisch is voor de noordelijke streken. Muddus is uniek omdat er zo’n groot areaal aan ongerept bos en moeras beschermd wordt. Bijna het halve park bestaat uit moerasgronden. Het terrein is overwegend vlak met slechts enkele eenzame bergen.

Er woeden regelmatig branden in het gebied die huns tempel op de bossen drukken. Veel verkoolde boomstronken getuigen van wat er gebeurd is.

Ondanks dat Muddus zeer ontoegankelijk was heeft de mens toch pogingen gedaan zich er te vestigen. De laatste nederzetting werd in 1909 verlaten.

In het zuidelijk deel vind je veel diepe kloven, zoals bijvoorbeeld Måskoskårså die 50-70 meter diep is en 2,5 kilometer lang.

Het moerasgebied rond het meer Muddusjaure heeft een rijk vogelleven en is een beschermd vogelgebied. Ook de rest van Muddus heeft een rijk dierenleven. De flora is ook zeer interessant met o.a. verchillende soorten orchideen.

Bezienswaardigheden

Het oerbos met haar reuzendennen, de mozaiekachtige moerasgebieden, de diep uitgesneden ravijnen met hun interessante flora, de Muddusjokk waterval en het rijke dierenlven.

Oppervlakte

49 340 hectare

Nationaal park sinds

1942 en uitgebreid in 1984

Ligging

Ten zuidwesten van de gemeenten Gällivare en Jokkmokk in Norrbottens län.

Reistips

Muddus is het makkelijkst per auto te bereiken vanuit Liggadammen. Vanaf het einde van de weg in Skaite loopt een wandelpad naar de waterval Muddusfallet en de kloof Måskoskårså. Op het systeem van wandelpaden door het park sluiten ook wandelroutes uit Solaure en Sarkavara aan. Vier stuga’s en twee toeristenhutten liggen langs de wandelpaden. Een vogeltoren bij Muddusluobbal geeft een prachtig uitzicht over de moerasvlakten. De gebieden Muddusjaure, op Sörstubba en Måskoskårså zijn van 15 maart tot en met 31 juli niet voor publiek toegankelijk vanwege de broedtijd.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.