Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Norra Kvill

E-mailadres Afdrukken

Norra Kvill Nationaal ParkNorra Kvill is een echt Smålands oerbos. Bijna nergens anders in zuidelijk Zweden is een zo ongerept naaldbos te vinden. De bezoeker wordt een spannende wandeling, langs met mos begroeide rotsblokken en mysterieuze vennetjes, geboden naar een prachtig uitzichtpunt op de top van de hoogste berg van het park.

Het bos is de laatste 150 jaar niet meer afgewerkt en sommige dennen zijn meer dan 350 jaar oud. Er staan dennen met een stamomtrek van 2,5 meter en een hoogte van 35 meter.

Omgevallen stammen, geweldige rotsblokken en grote bomen maken de omgeving tot een echte wildernis, maar dan wel in klein formaat. Het park loopt af naar het betoverende bosmeertje, Stora Idegölen, met waterlelies en waterdrieblad.

Bezienswaardigheden

De grote, oude naaldbomen en de rijke flora

Oppervlakte

114 hectare

Nationaal park sinds

1927 en uitgebreid in 1989

Ligging

In de gemeente Vimmerby in Kalmar län

Reistips

Het nationale park ligt 7 kilometer ten zuiden van Ydrefors aan de weg tussen Vimmerby en Norra Vi. Een gemarkeerde afslag leidt naar het park. Bij de parkeerplaats vind je informatieborden over de natuur in het park. Er is een, in gedeeltelijk stijl terrein, aangelegd wandelpad rond de twee meren en omhoog naar het uitzichtpunt op de top van Idhöjden.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.