Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Padjelanta

E-mailadres Afdrukken

Padjelanta Nationaal ParkPadjelanta is het landschap van de uitgestrekte hoogvlakten en de grote meren. Het terrein is open en glooiend in tegenstelling tot het aangrenzende, wilde Sarek. In Padjelanta vind je enkele van de meest bloemenrijke bergweiden en de meeste vogelsoorten die in de heide- en merengebieden van het gebergte thuis horen.

Padjelanta is een van de mooiste berggebieden van Zweden. Hier vind je glooiende vlaktes, afgeronde bergruggen en uitgestrekte wateroppervlakten.

Voor een noordelijk berggebied is het park opvallend open en toegankelijk. Het park bestaat uit een hoogvlakte rond de meren Vastenjaure en Virihaure, waarvan de laatste ook wel het mooiste meer van Zweden wordt genoemd. Bijna het hele park ligt boven de boomgrens.

Hier vind je verschillende interessante geologische formaties die getuigen van de inwerking van het pakijs uit de ijstijd. De flora in het park is buitengewoon gevarieerd. Totaal vind je hier meer dan 400 verschillende gewassen en dat is een record voor de bergwereld.

Ook het dierenleven is buitengewoon gevarieerd. Hier kun je de berguil, de poolvos en de veelvraat tegenkomen. Het gebeid is ook een belangrijk weidegebied voor de rendieren. Drie Lappendorpen hebben hier hun zomerweiden.

Bezienswaardigheden

Het open berglandschap, de grote meren, de unieke flora en fauna.

Oppervlakte

198 400 hectare

Nationaal park sinds

1962

Ligging

Tussen de grens met Noorwegen en Sareks Nationaal Park in de gemeente Jokkmokk in Norrbottens län.

Reistips

Het Padjelantapad loopt van Kvikkjokk in het zuiden tot Ritsem in Stora Sjöfallets Nationaal Park in het noorden. Hier vandaan gaat een boot over het meer Akkajaure naar Änonjalme en Vaisaluokta. De wandeling naar het nationale park neemt minimaal een dag in beslag. Langs het pad vind je elke 20 kilometer overnachtingplaatsen. In Staloluokta vind je een groot bergstation. In de zomer is het mogelijk om van Ritsem en Vietas naar Staloluokta te vliegen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.