Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Pieljekaise

E-mailadres Afdrukken

Pieljekaise Nationaal ParkPieljekaise is een langgerekt bergmassief aan de rand van het zuidelijke berggebied van Norrbotten. Het ligt als een buitenpost in een brede met berken begroeide overgangszone tussen het hooggebergte en het gebied met naaldbossen. De specialiteit van het park zijn de uitgestrekte, ongerepte berkenbossen. Het bos varieert van kruidenrijk tot heideachtig en is over het algemeen ongerept. Enkele sporen van lappententen en hutten verstoren die indruk niet.

De bergrug Pieljekaise is ook kenmerkend voor de omgeving. De naam betekent Orenberg in het Samisch, en de twee toppen van de bergen lijken inderdaad op twee oren in profiel.

In het park vind je verschillende meren waarin o.a. de rode forel voorkomt. Het dierenleven is buitengewoon rijk. Vanwege de ongereptheid van het park is het een prima toevluchtsoord voor veel diersoorten. Hier kun je zeldzame dieren, zoals de veelvraat, de beer, de poolvos de koningsadelaar en de jachtvalk zien. De bloemen op de weiden tussen de bossen imponeren door hun kleurenpracht. De meest karakteristieke voor het park is de kogelbloem (Trollius europaeus) die hier in enorme hoeveelheden voorkomt.

Bezienswaardigheden

Het kruidenrijke berkenbos en het uitzicht vanaf de top van Pieljekaise.

Oppervlakte

15.340 hectare

Nationaal park sinds

1909

Ligging

Ten zuiden van Jäkkvik in de gemeente Arjeplog in Norrbottens län

Reistips

Het park ligt ver van alle routes in de bergwereld en heeft relatief weinig bezoekers, ondanks dat het wandelpad Kungsleden door het park loopt. Het park is het makkelijkst te bereiken over het wandelpad Kungsleden vanuit Jäkkvik of Adolfsström. Vanaf Jäkkvik is het 6 kilometer naar het park en vanaf Adolfsström 9 kilometer. Langs het pad Kungsleden is er een overnachtingplaats.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.