Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Sarek

E-mailadres Afdrukken

Sarek Nationaal ParkSareks Nationale park biedt het meest dramatische en minst door menselijk ingrijpen beïnvloede landschap van Zweden. Geen enkel ander gebied in Europa biedt dezelfde kwaliteit onafgebroken en monumentale wildernis. Sarek is voor Zweedse begrippen ongekend bergachtig met woeste bergen, nauwe dalen, gletsjers en woeste rivieren. Het is een prachtig stuk ongerepte natuur. In het park vind je 200 bergtoppen hoger dan 1.800 meter, waaronder 6 van de 13 hoogste bergen van Zweden. Daarnaast vind je hier 100 gletsjers.

Het Rapadal is de ”slagader” van Sarek. De rivier Rapaätno voert een enorme hoeveelheid groen smeltwater af van een 30-tal gletsjers. In het Rapadal komen dichte berkenbossen, wilgen en kruiden voor. In grote delen van het park is de flora tamelijk karig, maar het dierenleven in de grote dalen is  er echter erg rijk.

Als je geluk hebt kun je een beer, een veelvraat, een lynx of een van de ongebruikelijk grote elanden zien. Sarek is geen park voor beginners op buitensportgebied. Mensen die het park bezoeken moeten voldoende bergervaring hebben, over de juiste uitrusting beschikken en ervaring hebben met het leven in de natuur. Sarek is een buitengewoon ontoegankelijk gebied zonder enige voorziening voor toeristen. Hier ben je op jezelf aangewezen.

Bezienswaardigheden

Het berglandschap met de hoge toppen, gletsjers en nauwe dalen, het dierenleven en het deltagebied  in Rapaselet en Rapadeltat.

Oppervlakte

197.000 hectare

Nationaal park sinds

1909

Ligging

Ten oosten van de grens met Noorwegen in de gemeente Jokkmokk in Norrbottens län.

Reistips

Het wandelpad Kungsleden loopt door het oostelijk deel van het park. Je kunt het park vanuit het zuiden bereiken vanaf Kvikkjokk door het Tarradal of vanuit Saltoluokta in het noorden. Vanuit Ritsem aan de noordkant van het meer Akkajaure kun je per boot naar het noordelijk deel van Sarek. Het park stelt vanwege het zware terrein, het snel wisselende weer en de afwezigheid van voorzieningen hoge eisen aan haar bezoekers. Er zijn weinig bruggen en het doorwaden van snelstromende rivieren kan voor problemen zorgen. Regen en zonneschijn kunnen voor een dramatisch verhoogde afvoer van smeltwater zorgen. In de winter bestaat er een hoog risico voor lawines en sneeuwstormen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.