Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Skuleskogen

E-mailadres Afdrukken

Skuleskogen Nationaal ParkHet nationale park Skuleskogen is een wild en majestueus deel van de bekende Höga Kusten in Ångermanland zonder wegen. In dit park komen het heuvelachtige landschap en de Botnische Golf bij elkaar. Hier vind je prachtige uitzichten over zowel bos als zee, mooie meertjes, weelderige dennenbossen en spannende geologische fenomenen die duidelijker dan waar ook laten zien dat delen van Zweden uit de zee opgerezen zijn.

Het nationale park Skuleskogen is onderdeel van het Werelderfgoed Höga Kusten. Het is een monumentaal gebied. Hier worden hoge bergen, oude bossen en zeekust verenigd in een landschap dat zijn weerga niet kent in de Zweedse natuur. Markante toppen begroeid met dennen afgewisseld met diepe kloven die door de zee en in de ijstijd gevormd zijn.

Ondanks het onherbergzame karakter vind je er sporen van menselijke aanwezigheid. De oudste sporen zijn een aantal grafheuvels uit de bronstijd.

Het ijs in de ijstijd was hier ongebruikelijk dik en drukte de bergformaties tot onder zeeniveau. Na die tijd heeft het land zich uit zee verheven tot een hoogte van op dit moment ongeveer 300 meter.

In het park vind je ook velden met kleine, afgeronde stenen, moerassen en vennetjes. In de weelderige dalen vind je een rijk vogelleven. Hier heeft ook de zeldzame grauwe specht zijn woongebied.

Verschillende Zweedse gewassen en bomen hebben hun noordelijke verspreidingsgrens in Skuleskogen, zoals de esdoorn, de linde en de hazelaar. Deze bomen zijn waarschijnlijk relicten uit warmere tijden toen de loofbossen zich nog tot op deze hoogten uitstrekten.

Bezienswaardigheden

Uitzichten over de glooiende bossen en de zee, Slåttdalsskrevan, de Kalottberg met een bos op de top en de boomvrije hellingen, de flora en de grafheuvels uit de bronstijd. In Skule Naturum vind je een expositie met informatie over de natuur en de cultuurhistorie in het nationale park.

Oppervlakte

2.360 hectare

Nationaal park sinds

1984 en uitgebreid in 2009

Ligging

Ten zuiden van Örnsköldsvik in de gemeenten Örnsköldsvik en Kramfors in Västernorrlands län.

Reistips

Het park wordt aangegeven vanaf de E4. Er zijn zijn drie toegangswegen – een vanuit het noorden via Näske, een van uit het zuiden via Käl en vanaf herfst 2009 is er ook een westelijke ingang. In het park vind je 30 kilometer wandelpaden. Er zijn overnachtingplaatsen en rustplaatsen die het gehele jaar geopend zijn.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.