Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Stenshuvud

E-mailadres Afdrukken

Stenshuvud Nationaal ParkStenshuvud is een nationaal park waar kustbergen, weelderige loofbossen, heidevelden en prachtige stranden gezamenlijk een prachtig landschap vormen. Het park heeft een exotisch, zuidelijk karakter en een grote biologische verscheidenheid.

De karakteristieke berg Stenshuvud is al sinds mensenheugenis een belangrijk navigatiepunt voor zeevarenden. De top van de berg is tevens een prachtig uitzichtpunt. Vroeger dacht men dat op de berg reuzen en trollen woonden.

Het park wordt gedomineerd door loofbos met een exotische inslag. Het bos bestaat voornamelijk uit beuken en haagbeuken. Het bos is vooral mooi om te zien in het voorjaar met teer, nieuw groen en enorme hoeveelheden gele anemonen en bosanemonen tussen de bomen.

Hier vind je diverse historische zaken, zoals de resten van de enige fortificatie van Skåne rond de berg. Die resten dateren uit de 5e eeuw. Een relatief warm klimaat en wisselende omstandigheden zijn gunstig voor de rijke flora. Ook het dierenleven floreert hier en het vogelleven is zelfs rijk te noemen met bijvoorbeeld grote aantallen nachtegalen. Soms is het gezang van de nachtegalen oorverdovend.

Bezienswaardigheden

De prachtige kuststreek, de uitzichtspunten, de mooie bossen, de open heidevelden en de rijke flora en fauna. In het park is een bezoekerscentrum, Stenshuvud Naturum, met een expositie.

Oppervlakte

390 hectare

Nationaal park sinds

1986

Ligging

Ten zuidoosten van Kivik in de gemeente Simrishamn in Skåne län.

Reistips

Stenshuvud ligt in de streek Österlen in de buurt van Kivik. De hoofdingang is vanaf Södra Mellby per auto te bereiken. Ook aan de noordzijde van het park is er een ingang bij Hällevik. Er lopen diverse wandelpaden door het park en naar de top van de berg Stenshuvud.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.