Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Nationale parken Stora Sjöfallet


Stora Sjöfallet

E-mailadres Afdrukken

Stora Sjöfallet Nationaal ParkStora Sjöfallet representeert het noordelijke berglandschap met hoge bergen, diepe dalen en rotsige hoogvlakten. Hier ligt ook het magnifieke Akka-massief dat ook wel “de Koningin van Lappland” wordt genoemd. In het park vind je mooie, oude dennenbossen. Het berglandschap rond Stora Sjöfallet is gevariëerd met hoge bergen, lage bergruggen, vlakke hoogvlaktes en diep uitgesneden dalen.

Het meer Akkajaure, dat vanwege een uitbreidende waterkrachtwinning uit het park is gehaald, deelt het gebied op in twee delen. Het zuidelijk deel wordt gedomineerd door de berg Akka, ook bekend als “Lapplands koningin” en als Nils Holgerssons berg. In het noordelijk deel ligt de berg  Kallaktjåkkå, waarvan de noordkant uitzicht biedt op het smalle en diepe Teusadal.

De grote niveauverschillen in het park zorgen ervoor dat er verschillende types vegetatie voorkomen: oerbos, berkenbos, kaal gebergte en rotsbodem. Vanwege de exploitatei van waterkracht heeft de beroemde waterval van Stora Sjöfallet nu nog maar bescheiden afmetingen. De kalkarme berggrond zorgt in grote delen van het park voor een magere vegetatie. Het dierenleven is negatief beïnvloed door de uitbreiding van de waterkrachtwinning.

Bezienswaardigheden

De toppen van het Akkamassief en de geltsjers, het oude dennenbos bij Vietas, het grootse Teusadal, Kierkaustupen en het rotsravijn Ahutjukårså

Oppervlakte

127.800 hectare

Nationaal park sinds

1909

Ligging

Ten noorden en zuiden van het riveirensysteem van de Store Luleälv in de gemeenten Jokkmokk en Gällivare in Norrbottens län.

Reistips

Het park is over de weg te bereiken vanaf Porjus via de plaats Vietas en loopt door tot het westelijek einde van het park. Overnachtingmogelijkheid vind je bij het toeristenstation in Vietas en in huisjes langs de weg. Het wandelpad Kungsleden passeert het noordelijk deel van het park.  In het zuidelijk deel van het park zijn geen wandelpaden en overnachtingsmogelijkheden.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.