Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Store Mosse

E-mailadres Afdrukken

Store Mosse Nationaal ParkStore Mosse ligt op het Smålandse hoogland en is het grootste Zweedse moerasgebied ten zuiden van Lappland. Het moerasgebeid beslaat meer dan 10.000 hectare en is een landschap met een oorspronkelijk karakter. Hier vind je ook het meer Kävsjön, een van de bekendste vogelmeren van het land.

Store Mosse is het grootste moerasgebied van Zuid Zweden. De beeldspraak ‘moeraszee’ is niet overdreven – het is een grote vlakte die aan de fjällwereld doet denken. Dit natuurtype is een van de meest oorspronkelijke natuurtypes van Zuid Zweden.

De turflaag in het gebied is de afgelopen 5.000 jaar ontstaan en bestaat voornamelijk uit resten van rendiermos. De met bos begroeide zandduinen vormen een systeem van eilanden en heuvelruggen in het open moeras. In het park ligt ook het bekende vogelmeer Kävsjön. Stora Mosse is het belangrijkste broedgebeid van kraanvogels in Zuid Zweden.

Bezienswaardigheden

De uitgestrekte moerassen, het vogelleven in het meer Kävsjön, het cultuurlandschap bij Svänö en Lövö, de stuifzandduinen in het meoras en het uitzicht vanaf de heuvels Björnakullen en Kvarnberget.

Oppervlakte

7.850 hectare

Nationaal park sinds

1982

Ligging

Ten noordwesten van Värnamo in de gemeenten Gnosjö, Väggeryd en Värnamo in Jönköpings län.

Reistips

Het nationale park is vanuit alle richtingen eenvoudig te bereiken. Parkeerplaatsen en uitzichtpunten vind je bij Björnakullen en Horssjön. Vanaf de entree en het informatiecentrum bij Kävsjön loopt een pad naar twee vogeltorens, waarvan er een ook toegankelijk is voor gehandicapten. De Svänös en Lövös hutten kunnen gebruikt worden voor een enkele overnachting. Er ligt totaal 30 kilometer wandelpad in het park. Een route gaat rond het meer Kävsjön, een ander loopt over de zandduinen en heuvelruggen door het moeras naar Björnakullen.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.