Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Sånfjället

E-mailadres Afdrukken

Sånfjället Nationaal ParkSånfjället is een prachtig gevormde berg die in eenzame majesteit boven de bossen van centraal Härjedalen uitsteekt. De berg en haar directe omgeving staat bekend als een van de belangrijkste woongebieden van beren in Scandinavië. Het is ook een gebied met zeldzaam duidelijke en goed bewaarde geologische verschijnselen die gevormd zijn door het smelten van het landijs na de laatste ijstijd.

Sånfjället verheft zich als eenzaam bergmassief in het grootse boslandschap van Härjedalen. Het gebied is typisch voor dit deel van het berggebied, ondanks dat de hoge Sånfjället de uitzichten extra dramatisch maakt. De hoogste top ligt op 1.278 meter en van daar af heb je een wijds uitzicht. Hier vind je bergheiden die nauwelijks door rendieren begraasd zijn, omdat het park wat oostelijk van de zomergraasgebieden ligt.

Op Sånfjället liggen heel erg veel rotsblokken. Die blokken liggen veelal in ruitpatronen. Op de hellingen van de berg zie je de invloeden van de krachten van het vroegere landijs. Hier loopt een uitgebreid systeem van natuurlijk goten, die gevormd zijn door het stromende water langs de rand van het landijs. De flora is arm aan soorten, maar het dierenleven is des te interessanter. Sinds lange tijd vind je hier een permanente berenstam die door zowat het gehele park zwerft. In het park vind je ook een grote elandenpopulatie en lynxen.

Bezienswaardigheden

Het uitzicht vanaf Sånfjället en de heidegebieden.

Oppervlakte

10.300 hectare

Nationaal park sinds

1909, uitgebreid in 1989

Ligging

Ten zuiden van Hede in de gemeente Härjdalen in Jämtlands län

Reistips

Het park is eenvoudig per auto te bereiken tot Nyvallens fäbodar waar een gecombineerde rust- en informatiehut is of tot Valmån waar een parkeerplaats en een windschut is. Er lopen gemarkeerde paden voor zowel zomer als wintergebruik door het park. In de winter is Nysätern een geod uitgangspunt voor een bezoek aan het park.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.