Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Söderåsen

E-mailadres Afdrukken

Söderåsen Nationaal ParkSöderåsen Nationaal Park representeert het landschap van Skåne met haar met beikenbossen begroeide heuvelruggen en zuidelijke flora en fauna. De prachtige bossen en de dramatische ravijnen bieden de bezoeker een onverwachte neatuurbelevenis in een anders nogal gecultiveerd deel van het land.

De bezoekers van Söderåsens Nationaal Park worden getrakteerd op een afwisselend en hier en daar dramatisch landschap. Diepe breukdalen, steile lawinehellingen, weelderige loofbossen en kabbelende beekjes kenmerken de natuur van het park. Het hoogteverschil tussen de het diep dal bij Skäralid en de top van de berg Kopparhatten is bijna 90 meter. Vanaf de berg heb je een betoverend uitzicht over het breukdal en het landschap van Skåne. Het gebied dat gedomineerd wordt door beukenbossen is een van de grootste, aaneengesloten beschermde loofbossen van Noord Europa.

Het doel van het park is dat het bos zich zal ontwikkelen tot haar oorspronkelijke karakter. Om die reden worden dode bomen niet meer verwijderd en dat is gunstig voor paddenstoelen en insecten. In het park vind je veel vogels die in loofbossen voorkomen, zoals de bosduif, de kleine specht en de appelvink. Langs de beekjes vind je ook de grote gele kwikstaart en de waterspreeuw.

De flora is vooral in de dalen rijk aan soorten. Hier vind je verschillende soorten varens, de holwortel, de gele dovenetel en het grote heksenkruid. Bij Skärån groeit de mooie akeleiruit op een van de noordelijkste plaatsen waar zij voorkomt.

De mens heeft de natuur in dit gebied op verschillende manieren beïnvloed. In de 19e eeuw werden grote delen van het gebied als graasgebied gebruikt met hier en daar een met de zeis gemaaid stukje grasland en een akkertje. In het park vind je ook steenhopen en stenen muurtjes. Sommigen hiervan dateren nog van voor onze jaartelling.

Bezienswaardigheden

De diepe breukdalen met steile lawinehellingen, het loofbos, het uitzicht vanaf de berg Kopparhatten, de rijke flora en fauna en de ongerepte beekjes. In het park vind je Skäralids Naturum, een bezoekerscentrum met tentoonstellingen.

Oppervlakte

1.625 hectare

Nationaal park sinds

2001

Ligging

Ongeveer 30 kilometer ten oosten van Helsingborg in Skåne län

Reistips

De hoofdingang bij Skäralid is eenvoudig per auto te bereiken vanaf Röstånga of Ljungbyhed. In het park vind je wandel- en fietspaden en rustplaatsen

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.