Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Tiveden

E-mailadres Afdrukken

Tiveden Nationaal ParkTiveden Nationaal Park is een groot naaldbos, met diepe breukdalen en chaotische velden met rotsblokken en een groot wildernisgevoel in het Zuid Zweedse cultuurlandschap. Het park biedt de bezoeker interessante natuurbelevenissen met volop mogelijkheden om te wandelen in een mooi, meerrijk boslandschap.

Het is een van de meest wilde bossen van Zuid Zweden. Het is een geaccidenteerd, bergachtig terrein dat bezaaid is met rotsblokken. Het park ligt in het meest ontoegankelijke deel van het bos, dat ook wel Trolltiven genoemd wordt. Toch is het niet zo ongerept als je bij de eerste aanblik denkt. Vroeger hield men zich hier bezig met aanleg van akkers en weide, kolenbranden en houtkap, maar er hebben in dit gebied nooit mensen permanent gewoond.

In het park vind je verschillende mooie meertjes en sommige rotsblokken van soms meer dan 10 meter hoog die hier door het landijs zijn achtergelaten. Er zijn diverse grotten, waarvan de meest bekende Stenkälla een offerplaats uit de heidense tijden is.

De fauna in het park is arm aan soorten, maar er is een groot bestand auerhoenders. Ook de flora is arm aan soorten door de dunne toplaag aarde op de rotsachtige bodem.

Bezienswaardigheden

Het sterk geaccidenteerde en wilde boslandschap, de mooie bosmeren, de reusachtige rotsblokken bij Stenkälla, het uitzicht vanaf de berg Trollkyrko en het badstrand bij Vitsand.

Oppervlakte

1.350 hectare

Nationaal park sinds

1983

Ligging

Tussen de meren Vänerne en Vättern in de gemeenten Laxå en Karlsborg in Örebro en Västra Götalands län.

Reistips

Het park is het eenvoudigst te benaderen vanaf de rijksweg tussen Karlsborg en Askersund. Een kleinere weg, Tivedsleden genaamd, loopt door het gebied en passeert de berg Stenkälle, waar een parkeerplaats en een tentoonstelling is. Een andere parkeerplaats ligt bij het meer Trehörningen bij Vitsand. Door het park loopt totaal 25 kilometer wandelpaden langs alle bezienswaardigheden.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.