Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Tresticklan

E-mailadres Afdrukken

Tresticklan Nationaal ParkIn westelijk Dalsland op de grens met Noorwegen ligt het Tresticklan Nationaal Park. Met een oppervlakte van 30 km² is dit park het grootste onbebouwde bosgebied zonder wegen in Zuid Zweden. Je vindt hier ongerepte bossen, mooie meren en opmerkelijk terrein. Vanaf Orshöjden, in het hart van Tresticklan, volgt de blik rondom een horizon van onafgebroken bos. Noch kale rotsen, noch jonge aanplant zul je zien. Het is bijna drie kilometer naar de dichtstbijzijnde weg. Verder dan dat kun je in Zuid Zweden bijna nergens het bos inkomen.

Tijdens een wandeling door Tresticklan zult je maar zelden spannende dieren of zeldzame planten tegenkomen. Toch is een wandeling door Tresticklan een unieke natuurbelevenis. De wandeling loopt door een bijzonder landschap en door een bos dat al langer dan 100 jaar niet door mensen onderhouden wordt. Het wordt “trestickel” beteken iets dat 3 punten heeft. Het breukdallandschap geeft het grootste meer in de omgeving - Stora Tresticklan -  een spitse, puntige vorm.

Bezienswaardigheden

Het grote ongerepte bos, het dunne, karige dennenbos, het breukdallandschap en de typische vogels van het naaldbos zoals de auerhoen, de korhoen en de hazelhoen.

Oppervlakte

2.897 hectare

Nationaal park sinds

1996

Ligging

In het noordwesten van Dalsland tegen de grens met Noorwegen in de gemeente Dals-Ed in Västra Götalands län.

Reistips

Neem de weg lang de westoever van het meer Stora Lee. Een paar kilometer voorbij Rävmarken gaat er een afslag langs de boerderij Rökullehögen naar de ingang van het nationale park bij Råbocken. Dit is de enige bewegwijzerde weg naar het park. Bij Råbocken vind je en eparkeerplaats en informatieborden. Van hieruit volg je het pad Halleleden een kleine kilometer tot de grens van het park. Behalve dit pad dat helemaal naar Noorwegen loopt, loopt er ook een pad langs de over van het meer Stora Tresticklan en langs het oude Bråtane. Een zijweg  leidt naar de top van Orshöjden, het hoogste punt van het park.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.