Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Tyresta

E-mailadres Afdrukken

Tyresta Nationaal ParkTyresta Nationaal Park is een groot, ongerept bos op nauwelijks 2o kilometer van Stockholm Centrum. In Tyresta kun je heerlijke lange wandelingen maken in een boslandschap met moerasgebieden, mooie meren en honderden jaren oude bomen. Hier kun je genieten van de rust van het oerbos en haar flora en fauna.

Tyresta is een van de grootste oerbossen buiten de fjällgebieden. Er zijn maar weingi grote steden die net als Stockholm een oerbos op een steenworp afstand hebben. De karige dennenbossen liggen in een breukdallandschap met in de ijstijd glad geslepen rotsblokken. Dit landschap is uniek in de wereld en komt uitsluiten hier, in Zuid Noorwegen  en delen van Zuid Finland voor.

Tyresta’s licht geaccidenteerde terrein is eigenlijk een oude bergvlakte. Al 600 miljoen jaar geleden hebben wind en water het oorspronkelijke gebergte weggeslepen. In de vlakte is later een systeem van breuklijnen ontstaan. In veel van die breuken vind je nu moerassen en meren. In het park broeden ongeveer 80 vogelsoorten, wat bijzonder veel is voor een naaldbos. Auerhooenders, spechten en uilen zijn typische vogels voro de bossen van Tyresta.

In 1999 brak er een grote brand uit in Tyresta Nationaal Park. Hierbij ging in totaal ongeveer 450 hectare van het nationaal park en het ernaast gelegen natuurreservaat verloren.

Bezienswaardigheden

Het gevariëerde oerbos, de 300 jaar oude reuzendennen, het breukdallandschap met door het landijs glad geslepen rotsen en de met mos begroeide rotsbodem. Bij het nationale park vind je het informatiecentrum “Nationalparkernas Hus” met een expositie over alle Zweedse nationale parken.

Oppervlakte

1.964 hectare

Nationaal park sinds

1993

Ligging

Ten zuidoosten van Stockholm in de gemeenten Haninge en Tyresö in Stockholms län.

Reistips

De hoofdingang van het park bij Tyresta is eenvoudig per auto of bus te bereiken. Het dorpje is een bezienswaardigheid op zich. In het dorp vind  je ook informatie over het park, een restaurantje en een kantoor  van de beheerders van het park. Het park is ook vanuit het noorden te bereiken via de afrit naar Tyresö Slott en vanuit het zuiden bij Åva vanaf de weg naar Dalarö. Via ruim 50 kilometer wandelpaden kun je in het nationale park en het ernaast gelegen reservaat genieten van de uitgestrekte bossen en meren.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.