Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Töfsingdalen

E-mailadres Afdrukken

Töfsingdalen Nationaal ParkTöfsingdalen is een afgelegen, ruig dal in het noordelijke fjällgebeid van Dalarna. In dit dal vind je een zeldzame variatie van woeste velden met rotsblokken, dennenbossen, kruidenrijke sparrenbossen, wilde riviertjes en stille meertjes.

Töfsingdalen is een stukje echte wildernis: ontoegankelijk, karig en woest met velden van rotsblokken en een oerbos vol dode bomen. Dit is misschien het minst toegankelijk terrein dat je in Zweden kunt vinden.

Het park bestaat uit twee, door een dal gescheiden, bergruggen. De hoogste berg is Hovden met een wijds uitzicht vanaf haar 892 meter hoge top. De naam van de andere bergrug is Olåsen, dat betekent ‘veld met rotsen’ en dat is een accurate beschrijving. Een woester en minder vruchtbaar terrein dan dit is moeilijk te vinden.

Langs de rivier Töfsinån is de variatie aan kruiden onverwacht groot. Het dennenbos is echter bijzonder arm aan soorten naar op veel dode bomen in het park groet het zeldzame, giftige gele wolfsmos. Over het dierenleven in het park is niet veel te vertellen, al passeren de veelvraat en de beer het gebeid af en toe.

Bezienswaardigheden

De geweldige velden met rotsblokken, de dennenbossen, de kruidenrijke flora langs de Töfsingån en het uitzicht vanaf Hovden.

Oppervlakte

1.615 hectare

Nationaal park sinds

1930

Ligging

Ten noorden van Idre in de gemeente Älvdalen in Dalarnas län.

Reistips

Töfsingdalen is moeilijk toegankelijk omdat er geen enkele voorziening is en de bodem bezaaid ligt met rotsblokken. Een erg slechte weg loopt vanuit het zuidoosten naar Storån en Siljanskojan waar je kunt overnachten. Na een wandeling van 7 kilometer kom je aan de grens van het park. Vanaf Grövelsjöns bergstation in het westen moet je 12 kilometer lopen om het park te bereiken.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.