Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Vadvetjåkka

E-mailadres Afdrukken

Vadvetjåkka Nationaal ParkVadvetjåkka is een klein nationaal park in het afgelegen, onherbergzame berggebied ten noordwesten van het meer Torneträsk. Het is het meest noordelijek nationale park van Zweden en hier komen, behalve de Samen (Lappen), slechts af en toe toeristen die op zoek zijn naar werkelijke eenzaamheid en willen genieten van de rijke flora en het diepe grottensysteem.

Vadvetjåkka ligt in een van de  meest afgelegen hoeken van Zweden – het uiterste noordwesten. Het park is genoemd naar de berg Vadvetjåkka die het park domineert.

Ten zuiden van de berg ligt een grote, vogelrijke delta met meertjes, wilgenbosjes en moerassen. Het park bestaat verder voornamelijk uit kale rotsen. Het klimaat in het park wordt vooral beïnvloed door de nabij gelegen Atlantische Oceaan. Het is er vaak bewolkt en de hoeveelheid neerslag is er groot.

De kalkrijke bodem en de overvloedige neerslag zijn buitengewoon gunstig voor de flora. Hier vind je bijvoorbeeld de achtster, de steenbreek, de rotsereprijs en de Scandinavische primula. Het vogelleven i de delta is rijk met o.a. de wintertaling, de bergeend, de smient, de rietzanger en de witstuitbarmsijs.

De bodem van het park bestaat voornamelijk uit kalksteen. Hierin vind je enkele van de grootset grotten van Zweden, waaronder de diepste met een diepte van 155 meter.

Bezienswaardigheden

De flora op de zuidelijke helling, het vogelleven in de delta en de grotten.

Oppervlakte

2.630 hectare

Nationaal park sinds

1920

Ligging

Ten westen van het Torneträsk bij de grens met Noorwegen in de gemeente Kiruna in Norrbottens läns

Reistips

Het park is moeilijk toegankelijk. Je kunt per boot van Abisko naar de noordoever van het Torneträsk en van daar nog 6 kilometer lopen. Het is het makkelijkst om vanaf de rijksweg bij station Låktatjåkkas 12 kilometer over een gemarkeerd pad naar het park te lopen. In het park is geen eneke toeristische voorziening aanwezig.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.