Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Ängsö

E-mailadres Afdrukken

Ängsö Nationaal ParkÄngsö is een buitengewoon nationaal park, want het is eigenlijk een bijzonder goed bewaard authentiek landbouwlandschap uit de 19e eeuw. Naast de betekenis van het park als cultureel erfgoed en herinnering aan landbouw in vroeger tijden is het ook een vriendelijk en behaaglijk stuk scherenkust met de beroemde bloemenpracht van het scherengebied van Roslagen.

Ängsö is een erg uitnodigend en idyllisch nationaal park. Op het eiland wordt een stuk Zweden uit vroeger tijden bewaard met omheinde en met de zeis gemaaide weiden die door menselijk inspanning de afgelopen honderden jaren in cultuur zijn gebracht.

In de 17e eeuw bestond Ängsö uit twee eilanden met een smalle strook water ertussen. Door het rijzen van het land groeiden de twee eilanden aan elkaar. Het water ertussen veranderde eerst in rietland en daarna in weilanden.

In de lente is de kleurrijke bloemenpracht imponerend met o.a. de gulden sleutelbloem, de bosanemoon en andere min of meer zeldzame kruidensoorten. De dominante loofbomen zijn de eik, de es, de esdoorn en de berk. Ongeveer een derde deel van het park bestaat uit naaldbos dat eerder wel gepakt werd, maar zich nu weer vrij mag ontwikkelen. Het bos op Ängsö is op dit moment een van de mooiste bossen van het scherengebied. De visarend en de zeearend alen zich soms op het eiland zien en het vogelleven in de beboste gebieden is rijk te noemen.

Bezienswaardigheden

Het oude landbouwlandschap in het scherengebied, de flora in de lente en het rijke volgelleven. Bij de aanlegsteiger is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Ängsö.

Oppervlakte

195 hectare

Nationaal park sinds

1909, uitgebreid in 1988

Ligging

Ten oosten van Bergshamra in Roslagens scherngebied in de gemeente Norrtälje in Stockholms län.

Reistips

Goede natuurlijke havens vind je op het noordelijk deel van het eiland bij Svartviken en Norrviken, maar ook de steiger in het uiterste zuiden bij Hemudden is een goed aanlegpunt. De paden op het eiland zijn eenvoudig te bewandelen. De toezichthouder kan eventueel als gids ingeschakeld worden. Om het vogelleven op het eiland te beschermen is een deel van het oostelijke bos en Hemviken niet voor publiek toegankelijk van 1 februari tot 15 augustus.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.