Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Geld Nieuwe bankbiljetten en munten


Nieuwe bankbiljetten en munten

E-mailadres Afdrukken

De nieuwe Zweedse munten en bankbiljetten

Bovenste rij v.l.n.r. Dag Hammerskjöld, Birgit Nilsson, Ingamar Bergman. Onderste rij v.l.n.r. Greta Garbo, Evert Taube, Astrid LindgrenAstrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson en Dag Hammarskjöld komen als motief op de nieuwe Zweedse bankbiljetten. Dat is door de Rijksbank (Riksbanken) besloten. Op de munten blijft, zoals vanouds, het Zweedse staatshoofd het motief. De Rijksbank heeft ook besluiten genomen over de afmetingen, materialen en kleuren van de nieuwe munten en banbiljetten.

De Rijksbank heeft gekozen voor personen die positieve en belangrijke culturele manier onderscheiden hebben in de 20e eeuw. Wij geloven dat de nieuwe motieven het Zweedse cultuurerfgoed en de verschillende delen van Zweden op een positieve en representatieve manier weerspiegelen” zeggen Johan Germandt en Leif Pagrotsky, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de Rijksbank. “Een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen was een vanzelfsprekend uitgangspunt.

Ieder biljet krijgt een portret van een persoon en een natuurmotief, waarbij het natuurmotief een duidelijke koppeling heeft met de geportretteerde persoon.

Waarde Persoon Natuurmotief
20 kronen Astrid Lindgren Småland
50 kronen Evert Taube Bohuslän
100 kronen Greta Garbo Stockholm
200 kronen Ingmar Bergman Gotland
500 kronen Birgit Nilsson Skåne
1000 kronen Dag Hammarskjöld Lappland

Bij de motiefkeuze is de Rijksbank er vanuit gegaan dat de personen hun werkzaamheden in de 20e eeuw moeten hebben uitgevoerd, dat zij een binding met de bevolking moeten hebben en dat zij liefst internationaal bekend zijn. Daarnaast moeten de personen verschillende delen van het land representeren.

Biljetten

In het voorjaar van 2011 schreef de Zweedse Rijksbank een wedstrijd uit voor het ontwerpen van nieuwe bankbiljetten. In april 2012 werd de wedstrijd gesloten. Een jury koos ”Kulturresan” (de cultuurreis), van de kunstenaar Göran Österlund, als winnend ontwerp. De voorzitter van de centrale bank besloot hierop dat dit ontwerp het artistieke uitgangspunt zal vormen voor de nieuwe serie bankbiljetten.

De nieuwe biljetten worden gemaakt van katoenpapier en worden kleiner dan de huidige biljetten. De hoogte van alle biljetten wordt 66 millimeter en de breedte varieert van 120 tot 154 millimeter.

De kleuren worden grijsbruin (1000 kronen), rood (500 kronen), groen (200 kronen), blauw (100 kronen), geel/oranje (50 kronen) en violet (20 kronen). De biljetten worden voorzien van details in diepdruk om het gebruik voor slechtzienden te vereenvoudigen. De biljetten worden voorzien van veiligheidsmaatregelen, een voor de lagere waarden van 20 en 50 kronen en twee voor de hogere waarden.

De nieuwe biljetten van 20, 50, 200 en 1.000 kronen worden op 1 oktober 2015 geïntroduceerd. Met de oude biljetten van 20, 50 en 1.000 kronen kun je tot en met 30 juni 2016 betalen. De nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen worden op 3 oktober 2016 geïntroduceerd. Met de oude biljetten van 100 en 500 kronen kun je tot en met 30 juni 2017 betalen.

Munten

De nieuwe Zweedse munten krijgen als thema ”Zon, wind en water”

De gevolmachtigde van de Zweedse Rijksbank heeft een besluit genomen over het uiterlijk van de nieuwe Zweedse munten. Het voorstel van de beeldhouwer Ernst Nordin “Zon, wind en water” wordt het artistieke uitgangspunt.

De nieuwe Zweedse munten van 1, 2, 5 en 10 kronen

Op 3 oktober 2016 krijgen de munten van  1, 2 en 5 kronen een nieuw uiterlijk. De munten worden lichter en kleiner dan de huidige munten. Dat verlaagt de transport- en materiaalkosten en vermindert de belasting van het milieu bij productie en hantering. De munt van 10 kronen verandert niet van uiterlijk.

De nieuwe munten worden van 1, 2 en 5 kronen worden op 3 oktober 2016 geïntroduceerd. Met de oude munten van 1, 2 en 5 kronen kun je tot en met 30 juni 2017 betalen.

Meer informatie over de nieuwe bankbiljetten en munten vind je op de website van de Sveriges Riksbank.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.