Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Zondag, 5 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Loxstedt-Wiemsdorf - KielVandaag staat er een ritje van 184 kilometer op het programma naar Kiel. Hier gaan wij aan boord van de splinternieuwe Stena Scandinavica die ons naar Göteborg zal brengen.

We staan om acht uur op, want we hebben het ontbijt om half 10 besproken. Met anderhalf uur de tijd kunnen wij alles lekker op ons gemak doen.

Het ontbijt is weer prima verzorgd, maar na de schranspartij van gisteren houden wij het vandaag maar gewoon bij een kopje thee en twee broodjes.

Om kwart over 10 nemen wij afscheid van de familie Breitner en zetten we koers naar Kiel. De wegen zijn wat beter dan verleden jaar lijkt het. Het valt op dat het ook in deze buurt kennelijk veel te droog is geweest, want de toen wij hier verleden jaar reden stonden er overal rododendrons in bloei en nu zien wij er niet een.

Vlak voor het plaatsje Apen sluiten wij achteraan bij een processie te voet. Van de veldwachter mogen wij niet langzaam langs de processie rijden. Er zit dus niets anders op dan de optocht uitbreiden met twee motorrijders (en een heleboel auto's). Na een kwartiertje slaat de optocht ergens rechtsaf en hebben wij weer vrij baan.

Voor de veerboot Wischhafen-Glückstadt staat een enorme file. Motorrijders lachen daarom, want die mogen gewoon doorrijden naar voren en meteen aan boord. Eenmaal aan de overkant speelt het navigatiesysteem even een spelletje met ons. We worden voor 23 kilometer de autobaan naar Hamburg opgestuurd. Na die 23 kilometer worden we een afrit opgestuurd, linksaf over de snelweg en ... ja hoor 23 kilometer terug over dezelfde snelweg. Oftewel na 46 kilometer kwamen wij uit op hetzelfde punt.

Na een herberekening van de resterende route zitten wij weer op het goede spoor. In het plaatsje Aukrug stoppen wij nog even voor een drankje en om 10 voor 4 rijden wij het parkeerterrein bij de boot op. Daar was het al gezellig druk met vooral Zweedse motorrijders. Later sloten er ook nog twee Nederlandse motorrijders aan.

Na het aan boord gaan, vastsjorren van de motoren en het inrichten van de hut gaan wij eerst maar eens op zoek naar een lekker drankje. Al snel raken wij in gesprek met een Nederlands echtpaar waarvan de man medicus is en er blijkt een link met de Ursula-kliniek in Wassenaar waar de moeder van Joyce werkte. Een andere man die een tafeltje verder zat vertelde ineens dat hij daar ook gewerkt had. Klein wereldje!

De twee Nederlandse motorrijders zijn er inmiddels ook bij komen zitten en met hen gaan wij om half 9 aan het Scandinavisch buffet - eet en drink zoveel als je wilt voor een vaste prijs. Het smaakt allemaal prima.

Om half 11 zoeken wij onze kooi op, want er staat morgen een lange rit op het programma.


Foto's zondag 5 juni 2011

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.